מהי דמנציה?

מה זה דמנציה?דמנציה (שיטיון בעברית) היא תסמונת של ירידה בתפקודים קוגנטיביים בשל פגיעה אורגנית במוח. המחלה נפוצה מאוד בגיל המאוחר, אך מופיעה לעתים גם בגילאים המוקדמים. הדמנציה כוללת לרוב פגיעה משמעותית בזכרון, בתפיסה ובדיבור ולכן- בניגוד לאנשים זקנים שסובלים משכחה אך אינם חולים- התסמונת משפיעה לרעה על תפקודו של האדם בתחומי חיים רבים.

צריך לזכור שדמנציה הופכת שכיחה בעיקר בעשורים האחרונים, עם העליה בתוחלת החיים בעולם המערבי. זו אחת ממחלות הזקנה השכיחות, אך גם הקשות ביותר, בעיקר משום שכמעט תמיד המחלה מחריפה עם השנים. קצב ההתקדמות שונה מאדם לאדם. בגיל 60-75 חמישה אחוזים מהאוכלוסיה סובלת מדמנציה. מעל גיל 85 השכיחות עולה למעל 20 אחוזים.

מהם גורמים לדמנציה?

הגורם הנפוץ ביותר לדמנציה הוא אלצהיימר. מחלה קשה זו כוללת ניוון של תאי מוח שמביא לירידה משמעותית ביכולות השכליות וכן לשינויים במצב הרוח. אבל דמנציה יכולה להיגרם גם בעקבות נזק בכלי הדם המובילים חמצן למוח – אם בבת אחת, בעקבות שבץ מוחי, או בתהליך איטי של מספר ארועים מוחיים מצטברים.

בעת אבחון דמנציה, יש להבחין בין סוגי מחלות הדמנציה: כמו, דמנציה פרונטו טמפורלית או דמנציה עם גופיפי לואי, כאשר בדמנציה כזו החולה עלול לסבול מהזיות וכן מבעיות פיזיות כמו קשיות שרירים או רעד לא רצוני.

פרט לגורמים הנ"ל קיימים עוד עשרות גורמים לדמנציה, החל ממחקרים שהוכיחו קשר בין עישון ודמנציה, בין אבדן שמיעה ודמנציה וכן בין פרקינסון ודמנציה וכלה במחלות שונות, ביניהן: פיק, הנטינגטון, קרויצפלד יקוב ("הפרה המשוגעת"), מחלת NPH עגבת וגם איידס בשלבים המאוחרים. גם פגיעה מוחית טראומטית מגדילה את הסיכון לדמנציה וכן הרעלה בעקבות צריכת אלכוהול או סמים.

התקדמות הדמנציה

תחילתה של הדמנציה היא לרוב בשינויים קלים בהתנהגות או במצבי הרוח, אפיונים שלרוב לא מקושרים באופן מיידי לדמנציה. בהמשך שינויי ההתנהגות הם חריפים ומתוארים ממש כ"שינוי אישיות" של החולים. ניתן להבחין באובדן זיכרון לטווח קצר, למשל קושי בשליפת מלים מוכרות ופגיעה בזכרון לטווח קצר- אובדן חפצים או שימת חפצים לא במקום, שכחה של מטלות, מה עשיתי היום וכדומה.

בשלבים מאוחרים יותר ניכרת ירידה משמעותית בהבנה, בזכרון, בתנועה, קשיים בריכוז, ירידה ביכולת הזיהוי של אנשים וחפצים וירידה בזמן התגובה. כל אלה מביאים לירידה חדה ביכולת התפקוד היומיומי.
בשלבים פרוגרסיביים של המחלה האדם מאבד תחושות של זמן ומקום, מתקשה לדאוג לעצמו, הוא זקוק לעזרה סיעודית ולעיתים גם לאפוטרופוס שינהל את ענייניו .

ישנה גם פגיעה בקושי לשלוט ברגשות, תופעות של דכאון וחרדה ולעתים אף הזיות. פרט לקושי בביצוע פעולות יומיומיות כמו אכילה והתלבשות, ישנו גם חשש שהחולה יפגע בעצמו: למשל אם הוא שוכח שכבר נטל תרופה ולוקח מנת- יתר או מתבלבל בתרופות, אם הוא הולך לאיבוד, פותח את הדלת לזרים וכדומה.  דמנציה מאובחנת בין היתר על ידי פסיכוגריאטר. פסיכוגריאטריה היא תחום הבודק את ההפרעות הנפשיות של דמנציה.

לרוב הזכרונות המוקדמים, זכרונות מהילדות או מגיל הנעורים, הם אלו שנשארים הכי מאוחר.

דמנציה – אילו תחומי חיים נפגעים?

  • תקשורת – הדמנציה כוללת פגיעה ביכולת הדיבור והחשיבה, ולפיכך נפגעת התקשורת ברמה היומיומית ביותר. החולים הופכים פעמים רבות מבודדים, דבר שמשפיע לרעה על מצבם הנפשי.
  • פגיעה בכישורים האינטלקטואליים – קושי ללמוד דברים חדשים, להבין ולבטא רעיונות.
  • פגיעה בפעילויות פנאי – קריאה בעיתונים ובספרים, שימוש במחשב, תחביבים כמו מלאכת יד, כתיבה או משחק קלפים- כל אלו עלולים להפגע עם התקדמות המחלה.
  • פגיעה במוטיבציה – החולים מראים חוסר רצון לפעילויות פנאי, למפגשים עם חברים וליציאה מן הבית. הדבר מבטא תחושות של דכאון וחרדה אך לעתים גם מגביר אותן. בניגוד לפגיעה הפיזית במוח, בתחושות של דכאון ניתן לרוב לטפל במידה מסוימת ולכן חשוב לפנות לעזרה מקצועית.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר