אלצהיימר וגיל הזהב

גיל הזהבאלצהיימר הינה מחלה הפוגעת בחולים מבחינה קוגניטיבית והתנהגותית. המחלה פורצת ברוב המקרים בגיל הזקנה. המחלה נחשבת למחלה חשוכת מרפא. הטיפול הקיים היום במחלה הוא טיפול שמעכב את קצב התפתחות המחלה וכן טיפול תומך. למחלה השלכות מרחיקות לכת על חיי החולה עצמו ועל חיי בני משפחתו.

על מחלת האלצהיימר

אלצהיימר הינה מחלה הנגרמת עקב ניוון או מוות של תאים במוח. התהליך הינו תהליך איטי ויכול להימשך במשך שנים רבות. ככל שהנזק המוחי שגורמת המחלה הולך ומתגבר כך הולכים ומתגברים הסימפטומים של המחלה.

אין דרך לאבחן את המחלה באופן פיזיולוגי (למעשה, הדרך היחידה לדעת שאדם באמת סבל מאלצהיימר, היא על ידי ניתוח המוח לאחר המוות). לכן, המחלה מאובחנת בעיקר על ידי ניתוח של הסימפטומים המתוארים על ידי החולה ובני משפחתו.

הסימפטומים שמתארים את המחלה הם: אובדן זיכרון (החולה אינו מזהה אנשים אותם אמור היה לזהות, שוכח דברים, הולך לאיבוד גם במקומות אותם הוא מכיר היטב וכדומה), שינוי התנהגותי (החולה הופך עצבני ולפעמים גם תוקפני), ירידה בתפקוד (החולה מתקשה לבצע או שוכח איך לבצע פעולות אותן ידע לעשות בעבר).

מכיוון שתהליך התפתחות המחלה הינו תהליך ארוך ויכול להימשך במשך שנים רבות, ברוב המקרים המחלה מאובחנת רק בגיל הזקנה, עת הסימפטומים הולכים ומחמירים.

הגורמים למחלת האלצהיימר

עדיין לא נמצא גורם אחד בלעדי להיווצרות המחלה. ההשערה היא כי המחלה מתפתחת בעקבת צירוף של גורמים:

  • גנטיקה: אלצהיימר אינה נחשבת למחלה גנטית, ולחולים רבים אין קרובי משפחה שלקו במחלה. אולם סוגים מסוימים של אלצהיימר נמצאו בוודאות כבעלי מתאם גנטי חזק. נראה כי הסיכון של אנשים שלהם בני משפחה שלקו באלצהיימר ללקות באלצהיימר בעצמם, גבוה מהסיכוי של אנשים שאין להם קרובי משפחה שחלו במחלה.
  • השכלה: נמצא כי אנשים משכילים חולים באלצהיימר בשיעור נמוך יותר מאנשים חסרי השכלה.
  • מין: נשים חולות במחלה יותר מגברים.
  • גיל: לגיל כנראה יש תרומה נוספת להיווצרות המחלה. אחוז החולים באלצהיימר עולה ככל שעולה הגיל, ובסביבות גיל 90 כ 50% מבני גיל זה לוקים במחלה.
  • תנאי חיים: נמצא כי אנשים שחוו משברים ותנאי חיים קשים במהלך חייהם (כגון עוני, אלימות, מתח רב ועוד) נמצאו בסיכון גבוה יותר לחלות במחלה.
  • תחלואה: ישנן מחלות ופגיעות שונות, כגון פגיעות ראש, אשר מעלות את הסיכון ללקות במחלה.

הטיפול באלצהיימר

כאמור, עדיין לא נמצאה תרופה המרפאת את המחלה. ישנו טיפול תרופתי אשר יכול לסייע בהאטת התהליך הדמנטי של החולים. הדרך למצות את המיטב מהטיפול התרופתי היא על ידי אבחון מוקדם ככל האפשר של המחלה.

מכיוון שהמחלה מאפיינת קשישים וקשישים רבים חוששים מן האבחנה, הם נמנעים מלגשת לבדיקה ומלדווח לרופא על הסימפטומים. מומלץ כי בני המשפחה והקרובים יעודדו את הקשיש לגשת ולהיבדק על מנת שיתפוס את המחלה בזמן ויוכל להיעזר בטיפול התרופתי.

עזרה סיעודית

במצבים מתקדמים של המחלה זקוק הקשיש החולה לעזרה סיעודית, זאת מכיוון שעקב המחלה נזקקים החולים להשגחה מתמדת (שלא ילכו לאיבוד או יעשו מעשים מסוכנים חסרי שיקול דעת).

בנוסף, החלים במצבים המתקדמים מתקשים לבצע את פעולות היום יום ונזקקים לעזרה בביצוע פעולות פשוטות אלה (פעולות כגון: אכילה, רחצה, הלבשה וכדומה).

עזרה מקצועית

מחלת האלצהיימר משנה את חיי החולה ובני משפחתו מן הקצה אל הקצה. המחלה דורשת התארגנות משפחתית מחודשת (עזרה מרובה יותר של הילדים, השלמה ותמיכה לבן הזוג, צורך ברכישת עזרה ביתית מקצועית ועוד).

עקב הקשיים והמשבר הכרוכים במחלה מומלץ להיעזר בעזרה טיפולית מקצועית על מנת שכולם יוכלו להתמודד עם המחלה בצורה הטובה ביותר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר