החיים עם אלצהיימר

חיים עם אלצהיימראלצהיימר היא מחלה אשר החולים בה הינם בעיקר אנשים קשישים. ביטויי המחלה הם קשיים קוגניטיביים ורגשיים אשר הולכים ומחמירים ופוגעים ביכולת התפקוד היום יומית של החולה, עד שהוא הופך לחסר ישע.

אין תרופה המסוגלת לרפא את המחלה, אלא מספר תרופות המסוגלות להאט את תהליך ההתדרדרות. מרגע שהמחלה מאובחנת היא משפיעה בצורה משמעותית על חיי החולה עצמו ועל חיי משפחתו, ובעצם משנה את חייהם לחלוטין.

השפעת המחלה על החולה

אלצהיימר נתפשת בציבור כמחלה קשה ומפחידה. הסיבות העיקריות לכך הן אובדן הזיכרון ואובדן השליטה של החולה בהתנהגותו.

אנשים רבים, במיוחד בגילאים המבוגרים חוששים מאד מקבלת אבחנה של אלצהיימר, ובשל כך אף נמנעים מלפנות לרופא ולדווח על סימפטומים אשר עלולים בסופו של דבר להתגלות כאלצהיימר. עקב כך, פעמים רבות מתגלה המחלה בשלבים מאוחרים, כאשר יכולתו של הטיפול המניעתי להאט את קצב התפתחות המחלה מצומצמת.

חולים רבים, מרגע שהם מקבלים את האבחנה של אלצהיימר לוקים בדיכאון ומפתחים חרדה. תגובה זו פוגעת ביכולתם ליהנות ולמצות את השנים שנותרו להם עד להתדרדרות המחלה, פוגעת ביחסים שלהם עם הקרובים להם, ולעתים פוגעת ביכולת הטיפול בהם משום שהם מאבדים תקווה ואינם נוטלים את הטיפול התרופתי.

קשישים רבים מתקשים להסתגל לאובדן העצמאות ולצורך להיעזר במטפלים וכוח עזר. לכן דווקא בשלב זה, המוקדם של המחלה, חשובה התמיכה בחולים ואף לקבל שירותי ליווי רוחני, שאינם מטפלים בפן התרופתי של המחלה אלא בתמיכה, באוזן קשבת ובסיוע לחולים להתמודד עם העובדה שהזיכרון נשכח ממנו אט אט.

על מנת לסייע לחולה לקבל את מלוא הטיפול והעזרה, ולמזער את הנזק שתגרום המחלה לאיכות חייו בשנים בהן הוא עוד יכול ליהנות מאיכות חיים, מומלץ כי מרגע גילוי המחלה ילוו החולה ובני משפחתו בגורם טיפולי כגון עובדת סוציאלית מלשכת הרווחה המקומית, אשר יסייעו במיצוי זכויות ושירותים ומתן תמיכה נפשית לחולה ולבני משפחתו.

לאחר שאדם אובחן כחולה אלצהיימר יש למנות לו אפוטרופוס – צעד זה פוגע עוד יותר בתחושת העצמאות והשליטה של החולה ויש לבצעו ברגישות המירבית. כמו כן חולה אלצהיימר אינו יכול לכתוב צוואה. המשמעות למעשה היא שלאחר אחבון האלצהיימר תקפה הצוואה האחרונה שנכתבה ולא ניתן לבטלה (אלא אם יוכל שבזמן כתיבתה כבר היה האדם חולה אלצהיימר).

השפעת המחלה על בני הזוג

גם חייהם של בני זוג של חולי אלצהיימר משתנים ללא הכר. המחלה גורמת לשינויים משמעותיים אצל החולה, ובני זוג רבים מדווחים כי הם חשים כי איבדו למעשה את בני הזוג עמו חיו כל חייהם ואותו אהבו.

ברוב המקרים המחלה גורמת לשינוי באישיותו ובאופיו של החולה. חולים רבים שהיו אנשים רגועים ולבביים, הופכים לאנשים עצבניים ונרגנים, וחלק ניכר מן התוקפנות והכעס מופנה כלפי בני הזוג. במצבים קשים בני הזוג עלולים אף לחוות אלימות מצידו של החולה.

מימד נוסף של השפעת המחלה על החיים הוא הצורך בהשגחה מתמדת ודאגה מתמדת לחולה. אחת הפגיעות המרכזיות של המחלה היא פגיעה בזיכרון.

עקב פגיעה זו החולים עלולים ללכת לאיבוד ולא למצוא את דרכם חזרה הביתה. עקב אובדן הזיכרון הם עלולים גם להתקשות להזדהות בפני זרים או לתת את פרטי בני המשפחה כדי לקבל עזרה.

מצב זה גורם לכך שהחל משלב מסוים של המחלה לא ניתן להשאיר את החולה לבדו והוא נזקק לליווי של אדם נוסף במשך כל שעות היום.

דבר זה יכול להטיל מעמסה כבדה על כתפי בני הזוג המאבדים את עצמאותם ואת היכולת להמשיך ולנהל את שגרת יומם כפי שהייתה בעבר.

בשלבים מתקדמים של המחלה החולה מתקשה לבצע פעולות יום יומיות פשוטות, ונזקק לעזרה בכל דבר: האכלה, רחצה אכילה וכדומה. הצורך לסעוד את בן הזוג (גם כאשר יש מטפלת מטעם ביטוח לאומי בחלק משעות היום) קשה פיזית לבני זוג רבים שגם הם כבר אינם צעירים.

ההמלצה לבני הזוג היא לקבל עזרה מקצועית ותמיכה, ולהסתייע בכל סוג אפשרי של עזרה על מנת לאפשר להם להתאוורר ולצבור כוחות. בן זוג שיתיש את עצמו וייקח על עצמו חלק ניכר מהטיפול, עלול בסופו של דבר לשלם על כך בבריאותו.

החיים עם אלצהיימר דורשים מהחולה ומבני משפחתו התארגנות מחודשת, ומומלץ להסתייע בעזרה מקצועית.

ראו גם:

הדילמה של בן משפחה שקרוב שלו חולה אלצהיימר: האם לספר לחולה על מחלתו?

קרוב משפחה חולה אלצהיימר והתמודדות עם עובדה זו

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר