פיתוח חיסון לאלצהיימר

פיתוח חיסוןחוקרים מאוניברסיטת תל אביב עובדים על פיתוח חיסון שעתיד להתמודד עם אלצהיימר ואירועים מוחיים. מחלת האלצהיימר מהווה איום על אנשים רבים בגלל שכיחותה הגדולה. המחלה, אשר עד עכשיו לא נמצא לה מזור והיא נחשבת כחשוכת מרפא וטרמינלית, תוכל אולי בעתיד להימנע מבעוד מועד על ידי חיסון.

חולי אלצהיימר רבים מחפשים אחר פתרונות אשר יקלו על מצוקתם וימנעו נזק והידרדרות עתידיים. החיסון נועד לשפעל את המערכת החיסונית על מנת למנוע אירועים מוחיים המורגים (שמקורם בדימום) אשר מובילים בסופו של דבר לנזק בלתי הפיך למח.

על פי מחקרי הסטטיסטיקה האחרונים, אחד מתוך שמונה אמריקאים יחלה בשלב כלשהו של חייו באלצהיימר. מחלת האלצהיימר מערבת נזקים וסקולריים לכלי דם במוח, ולכן חלק מהחולים יסבלו מאירועים מוחיים, אשר ברובם יכולים להיות כואבים מאד ואף מסכני חיים.

החיסון נועד להילחם במשקעי העמילואיד אשר חשודים בתפקידם כגורמים למחלת האלצהיימר. הוא יכול להינתן לחולים אשר נמצאים בקבוצת סיכון, כלומר נמצאים בשלביה הראשונים של המחלה או לאנשים לאחר אירוע מוחי במטרה לשקם את הנזק המוחי שכבר נעשה.

החיסון – השיטה הטבעית

פיתוח החיסון נעשה על ידי ד"ר דן פרנקל מהמחלקה לנוירוביולוגיה באוניברסיטת תל אביב. החיסון למעשה מבטיח להילחם הן באלצהיימר והן באירוע המוחי. הוא מיועד לתקן את הנזקים הוסקולאריים אשר נוצרו במוח על ידי גיוס המערכת החיסונית של החולה עצמו.

בנוסף להשריית האפקט הפרופילקטי אשר מונע מחלה, יוכל החיסון לפעול גם כאשר תסמיני מחלת האלצהיימר כבר קיימים. בדרך זו החיסון יוכל להיות הפתרון או להוביל לתרופה נגד דמנציה אשר נמצאת אצל 80% מחולי האלצהיימר.

על ידי התאמת טכנולוגיית החיסון השייכת לחברת התרופות גלקסו, הצליחו החוקרים מאוניברסיטת תל אביב לפתח שיטת טיפול חדישה אשר מצליחה לשפעל את המכניזם הטבעי של גופנו על מנת שיילחם כנגד תופעות אשר קורות בו, ובמקרה זה כנגד הנזק הוסקולרי הנגרם במוח.

דרך פעולתו של החיסון היא על ידי שפעול תאי מאקרופאגים, שהינם חלבונים גדולים שתפקידם להילחם כנגד אנטיגנים זרים. כאשר כמות מאקרופאגים גדולה משופעלת, הם יכולים להילחם בנזק אשר נגרם מבניית החלבונים העמילואידים במערכת הוסקולרית של המוח.

טיפול ושיקום רקמת המוח

המחקר אשר נעשה על פיתוח טכנולוגיה זו התקבל כבר לפרסום בכתב עת נחשב לנוירוביולוגיה. החוקרים לקחו חלק מתרופה, אשר בעבר נוסתה ונחקרה במטרה לשמש כתרופה לשפעת. המחקר נסב סביב הפעלת תגובת המערכת החיסונית כנגד חלבונים עמילואידים אשר נמצאים בכלי הדם.

במחקרים פרה קליניים, אשר נעשו על עכברים נמצא כי החיסון יכול למנוע את הנזק הנגרם לרקמת המוח כמו גם לשקם ולהחזיר ליקויים ופגמים קוגניטיביים. חיות המעבדה הראו כי ברגע שהחלבונים העמילואידים מנוקים מהמוח, נזק פוטנציאלי נוסף יכול להימנע, בעוד שהנזק שכבר נגרם יכול להשתקם.

במהלך הניסוי הפרה קליני, אשר נערך בעכברים, נעשה ניסיון למדוד את הפעילות הקוגניטיבית שלהם לפני ואחרי הטיפול בחיסון. מדידה זו נעשתה על ידי זיהוי אובייקט כלשהו. נעשו בדיקות MRI על מנת להבטיח כי לאחר נתינת החיסון נמנע נזק וסקולרי נוסף. ניסויי זיהוי האובייקט אישרו את העובדה כי החיות אשר עברו  טיפול חזרו להתנהגותם הנורמלית.

בדרך זו, מקווים החוקרים, תוכל להימנע הירידה הקוגניטיבית התלולה אשר אופיינית למחלות האלצהיימר והדמנציה. עד עכשיו, החיסון נראה כבטוח ללא סימני רעילות שנתגלו אצל חיות המעבדה. ניסויים נוספים צריכים להתבצע על מנת לאשרר את התוצאות המבטיחות אשר נתגלו עד כה.

ראו גם:

חיסון CAD106 נגד אלצהיימר

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר