פצעי לחץ

פצעי לחץרבים מאיתנו יודעים כי השחקן שגילם את סופרמן נפגע קשה בגבו בתאונת רכיבה והפך למשותק. אולם, רק מעטים יודעים שבסופו של דבר מותו נגרם עקב סיבוכים בפצעי הלחץ שנוצרו בגופו.
פצעי לחץ עלולים להיווצר אצל קשישים וחולים המרותקים למיטתם או לכיסא גלגלים וחשוב להקדיש לתופעה זו תשומת לב מיוחדת.

מהם פצעי לחץ?

פצעי לחץ הינם כיבים הנוצרים על גבי העור והרקמות הפנימיות כתוצאה מלחץ הנגרם משכיבה או ישיבה ממושכים. הלחץ המופעל על הרקמות הינו לחץ דו כיווני: מבחוץ מפעיל הכיסא או המיטה לחץ על

הרקמה החיצונית ואילו מבפנים העצמות הן אלה שלוחצות על הרקמות. פצעי לחץ נפוצים אצל אנשים המרותקים למיטה או לכיסא גלגלים, למי שאינו בהכרה, למי שאינו חש בכאבים וכן למי שמתקשה להניע את גופו.

קיימים בגוף מספר אזורים בהם עשויים להתפתח פצעי לחץ והם: עורף, שכמות, מרפקים, עמוד השדרה, עצמות הירך, ברכיים, קרסוליים ועקבים. מרבית פצעי הלחץ נוצרים בפלג הגוף התחתון, מהמותן ומטה, כמחצית מהם באזור האגן.

פצעי לחץ בקרב חולי אלצהיימר סיעודיים

כאמור, אצל חולי אלצהיימר קיימת ירידה בתקשורת עם הסביבה. ישנם מצבים בהם קשה לחולה האלצהיימר לאותת על כאבים ואי נוחות. חוסר קשב מצד המטפל עלולים לגרום למצב בו החולה נמצא במצב של שכיבה ממושכת  בתנוחה מסויימת, מה שגורם להתפתחותם של פצעי לחץ.

כיצד נוצרים פצעי לחץ?

הלחץ המופעל על הרקמות גורם להפסקה באספקת הדם לעור ואל הרקמות שמתחת. כאשר אספקת הדם נפסקת ליותר משעתיים, תאי העור מתחילים למות ואנו יכולים להבחין באזורים אדומים- סגולים בעורינו.

אדם רגיל, אשר הלחץ המופעל על עורו גורם לנזק ברקמות יחוש כאב וישנה את תנוחתו. אצל אדם שאינו חש כאב או שאינו מסוגל להניע את גופו, האזורים האדומים עלולים להפוך במהרה לפצעי לחץ.
במידה ופצע לחץ התחלתי אינו מטופל, רקמת העור עלולה להיפגע ואף להיזדהם. במקרה של הזנחת פצע לחץ, הפגיעה ברקמה עלולה להתגבר ולהיכנס לעומק אל תוך השריר.

גורמים נוספים
גורמים נוספים אשר מעלים את הסיכוי ללקות בפצעי לחץ הינם: אדם שגילו מעל 35, מחלות ממאירות, תזונה לקויה, שינויים מנטליים וכן ירידה בתפקוד המערכת החיסונית.

טיפול בפצעי לחץ
פצעי לחץ קשים לריפוי ומתרפאים בצורה איטית. על כן, הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה. בפצעי לחץ קשים אשר לא ניתנים לריפוי מתבצעים ניתוחים פלסטיים והשתלות עור.

מניעת פצעי לחץ

חשוב לבצע צעדי מניעה באוכלוסיות המועדות לפצעי לחץ: קשישים, חולים המרותקים למיטה או לכיסא גלגלים, אנשים המתקשים בתנועה ובעלי הפרעות נוירולוגיות. מניעת פצעי לחץ מבוצעת בשני מישורים: האקטיבי והפסיבי. מניעת אקטיבית תעשה באמצעות שינוי תנוחה על ידי אנשים אחרים.

יש לבצע שינוי תנוחה אחת לכשעתיים. מניעה פסיבית תעשה על ידי שימוש באביזרים מונעי פצעי לחץ כגון מזרונים וכריות. בנוסף ישנה חשיבות גבוהה לשמור על הגיינה ברמה גבוהה.

עקרונות מניעה נוספים כוללים:

  • במקרה של ישיבה – הישיבה תעשה על משטח קשיח ומרופד. במקביל יש לתמוך בגוף החולה בעיקר במקומות המועדים לפצעי לחץ: כף הרגל, עקב, גב תחתון וכן המרפקים. ניתן להתאים מערכת יחודיות אשר תבצע שחרורי לחצים באמצעות מערכת יחודית.
  • במקרה של שכיבה – המיטה תוטה ללא יותר מ-30 מעלות.
  • במקרה של שימוש בחיתולים – חשוב למנוע רטיבות ומגע של חומציות השתן בעור. הפיתרון לכך הוא שימון העור החשוף לרטיבות באופן יומיומי וכן פידור באמצעות אבקת טלק במקרים של אדמומיות.

מוצרים למניעת פצעי לחץ

  • מזרונים – מזרון המיועד למניעת פצעי לחץ מעניק תמיכה לגוף כולו תוך התרככות והסתגלות למבנה הגוף. המזרון מאפשר פיזור אחיד של העומס.
  • מחצלות – מיועדות למיטה. מגנות על הגב העליון והתחתון.
  • כיסויי מרפק/ כתף/ ברך- מספק הגנה למפרקים בפני היווצרות פצעי לחץ
  • נעליים כירורגיות – מעניקות תמיכה לכף הרגל, אינן מכילות תפרים פנימיים, מגנות בפני פצעי לחץ.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר