תסמיני דמנציה

תסמיני דמנציהדמנציה היא מחלה קשה אשר קשורה לרוב בתהליך הזקנה, ולפיכך הולכת והופכת נפוצה ככל שתוחלת החיים בעולם המודרני עולה. הדמנציה היא למעשה תסמונת, כלומר מחלה המתאפיינת באיגוד של מספר תסמינים. היא כוללת מעל 70 סוגים שונים, ולפיכך גם התסמינים משתנים מחולה לחולה, לפי מקור המחלה וחומרתה. הירידה ביכולת התפקוד והעצמאות של החולים משותפת לכלל הסוגים.

סוגים שונים של דמנציה

התסמונת נעה בין אמנזיה קלה- שכוללת רק שכחה מעטה או ירידה ביכולת הריכוז והקשב, ועד לדמנציה חמורה מאוד, שבה החולה הוא במצב סיעודי של ממש ואינו יכול לתפקד גם בפעילויות היומיומיות ביותר. התקדמות המחלה היא הדרגתית ולפיכך פעמים רבות קשה לזהות את התסמונת מייד עם התחלתה, אך עם הזמן יופיעו תסמינים נוספים וכוללים יותר, במידה שלא ניתן להתעלם מקיומם.

דמנציה

להלן מספר תסמינים האופייניים למצב של דמנציה. לרוב לא יופיעו כל התסמינים בו זמנית, אך שילוב של כמה מהתסמינים, ובמיוחד שינויים התנהגותיים או ירידה ביכולת הקוגנטיבית, יכולים להצביע על קיומה של בעיה רפואית שאינה בגדר שינויים טבעיים של הגיל. לצורך אבחון מדויק כדאי לפנות לפסיכוגריאטר, אשר יערוך בדיקות פסיכולוגיות, סריקות מוחיות ועוד ובהמשך ימליץ על טיפול בהתאם לגורם למחלה.

מאפיינים קוגנטיביים של דמנציה

  • המאפיין הראשון של דמנציה הוא לרוב שינוי קל בהתנהגות, כזה שאפילו לא ממש מורגש על ידי הקרובים. השינוי ההתנהגותי יתבטא בעצבנות או תוקפנות קלה, בהסתמכות רבה יותר על אחרים, פיזור או קשיים בריכוז. בשלבים מאוחרים עלול לחול שינוי משמעותי בהתנהגות, שנתפס כשינוי אישיות של ממש.
  • שכחה היא מאפיין נפוץ, במיוחד כשהתסמונת נובעת מאלצהיימר- הגורם השכיח ביותר לדמנציה. כשמדובר במחלת אלצהיימר – התהליך הוא ניוון והרס הדרגתי של תאי מוח, תהליך שמביא לשכחה הולכת וגוברת. בתחילה מדובר בשכחה של פעולות אחרונות, של שמות ומלים, אך בהמשך השכחה היא מוכללת יותר, עד שהחולה לא זוכר איזה יום היום והיכן הוא נמצא. באלצהיימר מתקדם ישנו גם קושי ממשי בזיהוי מקומות או אנשים, אפילו הקרובים ביותר. לגבי ארועי החיים, נשכחים תחילה הארועים מהשנים האחרונות, בעוד ארועים משנות החיים המוקדמות נותרים עד לשלב מאוחר יחסית של המחלה.
  • כאשר התסמונת היא ממקור ווסקולרי, כלומר כתוצאה מפגיעה בכלי הדם המזרימים חמצן למוח, כמו במקרה של שבץ מוחי- הפגיעה בזכרון היא שולית והפגיעה העיקרית היא בתחום הקשב והריכוז, עד שהם לא מסוגלים לבצע שתי פעולות יחדיו.
  • הירידה ביכולת הקוגנטיבית מביאה לקשיי תקשורת, קשיים ללמוד דברים חדשים, קושי בהבנה ובביטוי בכתב ובעל פה. לרוב היכולת להתבטא באמצעות שפת גוף והבעות פנים תישמר.
  • ירידה ביכולת ההתמצאות המרחבית.
  • זמן תגובה איטי לשאלות, לפניה וכדומה.
  • בדרך כלל באלצהיימר אין מודעות של החולה למצבו בעוד בדמנציה ווסקולרית נשמרת היכולת הזו.
  • לעתים רחוקות הדמנציה כוללת גם הזיות- דמיונות שווא של דמויות או מקומות. לעתים היא כוללת מחשבות שווא פרנואידיות, חרדתיות או אחרות.

מאפיינים גופניים של דמנציה

  • פגיעה ביכולת הדיבור והשפה.
  • בסוגים מסוימים של דמנציה ישנה פגיעה ביכולת התנועה, רעד או קשיחות שרירים.
  • הפרעות בשינה.
  • בשלבים מתקדמים מאוד עלול להיות קושי בשליטה בצרכים.

דמנציה – מאפיינים נפשיים

לרוב כל מאפייני התסמונת מובילים להרעה במצב הנפשי, חרדה, לחץ ולתחושות של דכאון כפי שהוכח במחקרים על דיכאון ואלצהיימר. הדבר מתבטא בתוקפנות, חוסר שקט ועצבנות, או לחילופין באפתיות כלפי הסביבה. קשיי התקשורת תורמים לבידוד החברתי שמגביר את הקושי ומביא לשינויים קיצוניים במצב הרוח.

אחד משיטות הטיפול בדמנציה, הינה שיטת טיפול בסנוזלן לחולי דמנציה. על פי השיטה המטופל נכנס לחדר המגרה את חושיו, מה שיכול להפחית את תחושת הדיכאון של המטופל ולשפר את ביטחונו האישי. כמו כן ישנן תרופות המנסות להתמודד עם האצת דמנציה, ביניהן נמצא דונפזיל המיועד בין היתר לטיפול בהפרעות בקוגניטיביות קלות.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר