השפעת המוזיקה על חולי אלצהיימר

אמה של סליה פומרנץ חלתה באלצהיימר בגיל 78 ומצבה החל להתדרדר. באותו זמן, סליה החליטה להתחיל ולהשמיע לאמה מוזיקה שהיא אוהבת – בעיקר סלסה.

מהרגע שהתחילה להשמיע לה את השירים המוכרים והאהובים, מצבה של האם השתפר, והיא הצליחה לבצע פעולות רבות שלא יכלה לעשות לפני כן. המוזיקה שהושמעה לאם בעצם דיברה אל הרגשות שלה תחום במוח שלא נפגע כתוצאה מהמחלה והחזירה אותה למקומות נעימים וטובים ובכך הוביל לשינוי המשמעותי. 

סיפור זה ועוד סיפורים רבים דומים מראים את השפעתה החיובית של המוזיקה על חולי אלצהיימר ואת יכולתה של המוזיקה להקל על סבלם של החולים ולשפר את איכות חייהם.

תסמיני אלצהיימר

מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית המאופיינת באבדן הדרגתי של יכולות קוגניטיביות רבות. התנוונות המוח היא מצב קשה מאוד התוקף מבוגרים רבים. מרגע שאובחנה מחלת אלצהיימר אין הרבה מה לעשות והטיפול הניתן בא להעניק טיפול תמיכתי ובעיקר לעכב את התנוונות המוח וההתדרדרות הקוגניטיבית.

חולי אלצהיימר מרגישים מנותקים מהסביבה – כבר לא מבינים את השפה ולא מסוגלים לדבר – הסביבה הכול כך מוכרת הופכת לזרה ומנוכרת והאנשים הקרובים ביותר נראים כזרים מוחלטים. כל הגורמים האלה ועוד רבים אחרים מובילים לחוסר ביטחון מוחלט אצל החולים מפני שהכל חדש וכלום לא מוכר.

כאמור, אלצהיימר גורם להופעת דמנציה ופוגע בעיקר בזיכרון קצר הטווח, כאשר הזיכרון לטווח הארוך נשאר תקין. דוגמא לכך היא קשישים שלא מצליחים לזהות את בן זוגם במציאות, אך יצליחו לזהותו בתמונה מלפני 50 שנה. הסיבה לכך היא שהזיכרון מהשנים האחרונות נמחק, אך הזיכרון "העתיק" נשאר באופן תקין.

המוזיקה נכנסת בדיוק בנקודה הזו – מגרה את מה שנשאר מהזיכרון ומעניקה תחושה מוכרת. שירים ישנים או סגנונות מוכרים מגרים באופן רגשי את מוחו של החולה והתוצאה מתבטאת בתחושה מוכרה ונעימה.

בחזרה לזיכרונות העבר

השמעת המוזיקה גורמת לגירוי תחושתי עמוק שאינו אינטלקטואלי – כלומר, מדובר בגירוי שמוחם של חולי אלצהיימר יכול לעבד ולקבל בצורה טובה לעמות עיבוד הגירוי המילולי שנפגע. בזכות כך, המוזיקה גורמת להרגשה טובה יותר ותחושה משופרת אצל חולי האלצהיימר. בנוסף, המוזיקה מאפשרת לחולי האלצהיימר יכולת כלשהי לתקשר (לדוגמא על ידי בחירת שירים) ומשאירה להם מעט תקווה להמשך החיים.

אלצהיימר פוגע בזיכרון קצר הטווח, אך בדרך כלל משאיר את הזיכרון ארוך הטווח ברמה סבירה. בעזרת המוזיקה, ניתן להחזיר את חולי האלצהיימר למחוזות רחוקים ולתקופות ישנות, מהן עדיין נשאר להם זיכרון תקין. בזכות כך, החולים מקבלים ביטחון רב ומתעוררת אצלם תחושת משפחתיות וחמימות שחשובה כל כך בגיל הזהב ובעיקר אצל חולי אלצהיימר.

השמעת מוזיקה מוכרת ואהובה

ראשית, המוזיקה המושמעת חייבת להיות מוכרת ואהובה על החולה. יש לנסות לפענח מהבעות פניו או בדרכים אחרות האם הוא נהנה מהמוזיקה או מכיר אותה. כאמור, השמעת המוזיקה צריכה להתבסס על מוזיקה מוכרת ואהובה מהעבר, והשמעת הלהיטים העדכניים לאו דווקא תביא לשיפור במצב.

בנוסף, יש לנטרל כל אמצעים אחרים העלולים להשפיע על יכולת ההקשבה למוזיקה.,ולכן טלויזיה או רדיו בהם משודרות פרסומות רבות עלולים להשיג תוצאות פחות טובות. כמו כן, יש לנסות ולהבין מהי דרך ההשמעה הטובה ביותר, לדוגמא, אנשים רבים אוהבים להקשיב למוזיקה דרך אוזניות, בעוד אחרים מעדיפים אותה בהשמעה שקטה בלבד.

במקרה זה חשוב לשמור על ראש פתוח, ולהמשיך לנסות טכניקות שונות וסגנונות מוזיקליים רבים עד שמגיעים לתוצאה הטובה ביותר. כאמור, המוזיקה יכולה להוביל לשיפור רב במצבם של חולי אלצהיימר, אך כדי להצליח בכך דרושים נסיונות לא מעטים וסבלנות רבה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר