אפידמיולוגיה ומחלת אלצהיימר

התונים חדשים על אלצהיימראפידמיולוגיה היא ענף בביולוגיה וברפואה העוסק בחקר של מחלות ברמת האוכלוסיה. מקור השם אפידמיולוגיה בשפה היוונית שבה משמעות המילה אפידמיה היא מגיפה ואילו פירוש המילה לוגיה היא ידע. המילה אפידמיה עצמה מורכבת מצמדי מילים שונים: משמעות המילה אפי היא בתוך ואילו משמעות המילה דמוס היא עם (כך לדוגמה משמעות המילה דמוקרטיה היא שלטון העם).

מדע האפידמיולוגיה בוחן את הדפוסים בהם מתפשטות מחלות מסוימות ברמת האוכלוסייה, את שכיחותן של מחלות, את ההתפלגות שלהן בקרב אוכלוסיות מסוימות ועוד. במאמר זה נספק מגוון רחב של נתונים אפידמיולוגיים הנוגעים למחלת אלצהיימר. מחלה זו נחקרת רבות ובאופן שוטף מאז שתוארה לראשונה בשנת 1906.

נתונים אפידמיולוגיים בנוגע לאלצהיימר ודמנציה

נכון ל-2015 מחלת אלצהיימר היא הגורם המרכזי לדמנציה (שיטיון). למעשה לפי מחקרים אפידמיולוגיים רחבי היקף שנערכו בעשורים האחרונים נראה כי בין 60%-80% מכלל המטופלים הסובלים מדמנציה, לקו בדמנציה על רקע מחלת האלצהיימר. יתר המקרים נגרמים בעיקר על רקע דמנציה וסקולרית, מחלת קרויצפלד-יעקב, דמנציה פרונטו-טמפורלית, מחלת לואי-בודי ועוד.

בהקשר זה חשוב מאוד לציין כי לפי דו"ח רשמי שפורסם על ידי ארגון האלצהיימר האמריקני, עלות הטיפול הרפואי עבור אדם הסובל מדמנציה, גבוה פי 3 מעלות הטיפול באדם באותו הגיל, שלא סובל מדמנציה. למעשה אנשים שסובלים מדמנציה מתאשפזים בבתי חולים פי 3 ואף יותר מאנשים שלא סובלים מדמנציה.

אם לא די בכך, הרי שהנטל הכלכלי שמהווה הדמנציה בארצות הברית, דומה מאוד לנטל שמהוות מחלות הלב והמחלות הממאירות. אם כבר בנטל הכלכלי של המחלה עסקינן, יש מקום לציין כי בשנת 2009 הוערכו העלויות הישירות בלבד של המחלה בכמחצית האחוז מן התל"ג במדינות האיחוד האירופי.

נתונים בנוגע לגיל התפרצות המחלה

מחלת אלצהיימר היא לא מחלה מולדת אלא מחלה נרכשת ששכיחותה עולה עם העלייה בגילאים. התפרצות המחלה מתרחשת בדרך כלל לאחר גיל שישים וחמש כשלמעשה רק עשרה אחוז מהחולים יפתחו את המחלה לפני הגיעם לגיל שישים (לפי דו"ח רשמי שפורסם על ידי ה- OECD נראה כי מתוך כל החולים שאובחנו כלוקים בדמנציה, פחות משני אחוז הם בני פחות מ- 65).

שיעור המחלה בגילאים 65-69 הוא 2.8 חולים לאלף אנשים בריאים באוכלוסייה הכללית. לעומת זאת, מעל גיל תשעים שיעור המחלה גבוה מאוד ועומד על 56 חולים מתוך אלף אנשים בריאים.

שכיחות המחלה בקרב בני אדם ממוצא אפריקאי גבוהה יותר בהשוואה לשכיחות המחלה בקרב אנשים לבנים. יתרה מזאת – בקרב בני אדם ממוצא אפריקאי המחלה נוטה להופיע כשבע שנים מוקדם יותר משהיא נוטה להופיע בבני אדם לבנים.

נתונים אפידמיולוגיים כללים בקשר למחלת אלצהיימר

  • בשנת 2010 חיו בעולם בין 21-35 מיליון חולי אלצהיימר.
  • המרכיבים הגנטיים מהווים בין 49-79 אחוז מגורמי הסיכון לחלות במחלת אלצהיימר.
  • בסביבות 0.1 אחוז מהמקרים של מחלת אלצהיימר, המתפתחים לפי גיל 65 ניתן לראות דפוס העברה תורשתי אוטוזומלי דומיננטי.
  • מחלת אלצהיימר פוגעת בתוחלת החיים של הסובלים ממנה – תוחלת החיים הממוצעת מיום קבלת האבחנה היא שש שנים בלבד ופחות משלושה אחוז מהחולים זוכים לחיות יותר מארבע עשרה שנים לאחר קבלת האבחנה.
  • מניתוח נתונים שנאספו בנוגע למקרי המוות בקרב אוכלוסיית חולי האלצהיימר נמצא כי בשישים ושמונה אחוז ממקרי המוות, מחלת האלצהיימר היוותה את גורם המוות כשלרוב סיבת המוות המידית היא דלקת ריאות או התייבשות. שכיחות התמותה מסרטן בקרב אוכלוסיית חולי האלצהיימר נמוכה יותר משכיחות התמותה מסרטן באוכלוסייה הכללית.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר