קצבת נכות לחולים באלצהיימר – באילו תנאים?

קצבת נכותמחלת האלצהיימר היא מחלה כרונית קשה, אשר באה לידי ביטוי בהתדרדרות הדרגתית של יכולותיו הקוגניטיביות של החולה, וזאת לאורך הזמן.

במרביתם המוחלט של המקרים, המחלה מופיעה בקרב אזרחים מבוגרים, מה שהעניק לה תדמית של "מחלת זקנה", אף שלא תמיד כך הוא המצב.

המחלה מתאפיינת בפגיעה מתמשכת בתאי העצב הנמצאים במוחו של החולה, כאשר כתוצאה מכך יכולותיו הקוגניטיביות של החולה מתדרדרות בצורה הדרגתית, וזאת במקביל לפגיעה בתפקודיו השונים של המוח. ככל שהמחלה מחמירה, כך מאבד החולה בהדרגה את יכולתו להתנהל באופן עצמאי, ונזקק לסיוע חיצוני באופן תמידי ומתמשך.

קצבת נכות כללית לסובלים מאלצהיימר

מתוך ההבנה של הקושי הממשי מולו מתמודדים הסובלים מאלצהיימר, נקבע בחוק הישראלי כי לחולי אלצהיימר, אשר איבדו את כושר עבודתם ברמה של 50% ומעלה, וזאת כתוצאה ישירה מהמחלה, זכאים לשורה של זכויות ואף זכאות ליהנות מקצבת נכות כללית, וזאת בדומה לשאר הסובלים מנכות במדינת ישראל.

יובהר בהקשר זה, כי בבסיסה, קצבת הנכות הכללית נועדה להוות תחליף לשכר עבודתו של הסובל מהמחלה, ומסיבה זו, על מנת להיות זכאי לקצבה, על החולה להראות כי אינו משתכר כלל מעבודה, או שמשתכר סכום אשר אינו עולה על השכר החודשי הממוצע במשק.

גם במידה והחולה הינה עקרת בית, אשר אינה מועסקת בעבודה כלשהי מחוץ לביתה, עדיין יש באפשרותה ליהנות מקצבת הנכות הכללית, וזאת כל עוד נמצא כי איבדה את כושר עבודתה לעסוק במטלות הבית ברמה של 50% ומעלה.

חשוב להדגיש בהקשר זה, כי מאחר וקצבת הנכות הכללית נועדה להוות תחליף לשכר עבודה, היא משולמת אך לתושבי ישראל החל מגיל 18 ועד לגיל היציאה לפנסיה. בהמשך, ועם ההגעה לגיל הפנסיה, הזכאות ליהנות מקצבת הנכות פגה באופן אוטומטי.

אילו זכויות נוספות מגיעות לחולי אלצהיימר?

בנוסף לקצבת הנכות הכללית, הסובלים מאלצהיימר זכאים ליהנות גם משורה של הטבות נוספות, אשר נועדו לסייע להם להתמודד עם מצבם הרפואי הקשה. בין היתר, חולי אלצהיימר אשר הוגדרו כסובלים מנכות רפואית ברמה של 90% ומעלה, זכאים ליהנות מפטור ממס בגין תשלומי החובה הנגבים באופן שוטף מהפנסיה העומדת לזכותם. כמו כן, במקרים מסוימים חולי אלצהיימר אף זכאים למימון, חלקי או מלא, של הוצאותיהם הרפואיות אשר נגרמו כתוצאה מהמחלה, וזאת כתלות במצבם הרפואי והכלכלי העכשווי.

בנוסף, ובמידה וחולה אלצהיימר איבד את יכולתו להתנהל באורח עצמאי כתוצאה ממחלתו, ובשל כך נדרש לסיוע יומיומי מצד גורם שלישי כלשהו, הוא זכאי ליהנות מקצבת שירותים מיוחדים, אשר נועדה למימון עלותו של מטפל רפואי צמוד, או לחילופין למימון של רכישת עזרים רפואיים שונים, הנדרשים בגין מצבו הרפואי של החולה. בדומה לקצבת הנכות הכללית, גם קצבה זו מוענקת אך לתושבי ישראל הנמצאים בגיל העבודה, ופגה עם הגיעם לגיל היציאה לפנסיה.

משעה שהחולה הגיע לגיל היציאה הפנסיה, וככל שנמצא כי מצבו הרפואי של החולה אינו מאפשר לו להתנהל באופן עצמאי במהלך חיי היום יום, הוא זכאי ליהנות מגמלת סיעוד מיוחדת, אשר נועדה לממן את שהותו של החולה במרכזי סיוע מיוחד, כגון מעון סיעודי, או לצורך רכישת עזרים רפואיים נדרשים, כדוגמת לחצן מצוקה.

יש לזכור בהקשר זה, כי תשלומי הקצבאות, כמו גם היקף הסיוע הכולל מהמדינה, נקבעים בהתאם למצבו הרפואי של החולה, כאשר ככל שמצבו הרפואי של החולה מוגדר כחמור יותר, ומקשה במידה ניכרת על התנהלותו היומיומית, כך יעלה היקף הסיוע הכלכלי לו הוא זכאי, וזאת בכפוף לנהלים הרלוונטיים במסגרת חוקי מדינת ישראל.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר