פעילות גופנית שומרת על בריאות המוח

פעילות גופניתמחקרים חדשים מצאו לאחרונה כי פעילות גופנית שומרת על בריאות המוח והיא קריטית לשמירת הקוגניציה והזיכרון באוכלוסיית המבוגרים והקשישים. מחקרים נוספים בתחום צריכים להיעשות על מנת להוכיח כי התעמלות יכולה למנוע מחלות כמו אלצהיימר. אולם, כבר היום, אפשר לקבוע כי ההתעמלות דוחה ואף מונעת שיבושי זיכרון קלים אשר קורים כדרך קבע מגיל 30.

שמירה על פעילות בריאה של הכישורים המנטליים חשובה ביותר בגיל מבוגר. אוכלוסייה זו המחפשת משמעות בגיל זה, מנסה להמשיך ליהנות גם מכישורי זיכרון טובים ומיכולת תקשורתית טובה עם הילדים והנכדים. אימון מוחי לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, כמו גם התעמלות, שומרים על בריאות המוח גם כאשר היא מתבצעת בצורה מינורית ומתבטאת רק בהליכה או גינון הגינה. מציאת הפעילות בה תהיה ההנאה הגדולה ביותר היא האתגר העומד בפני אוכלוסייה זו.

השפעתה של התעמלות מינורית

החשוב ביותר מבין סדרת מחקרים זו, הוא מחקר קנדי מאוניברסיטת ווטרלו באונטריו, אשר פורסם בכתב עת העוסק ברפואה פנימית. המחקר מדד את ההוצאה האנרגטית לעומת פעילות קוגניטיבית של קבוצת מבוגרים לפרק זמן של שנתיים עד חמש שנים.

משתתפי המחקר לא ביצעו פעילות גופנית במובן של חוגי התעמלות מסודרים ומובנים. הם העידו על עצמם כי הם הולכים, מבשלים, נמצאים בגינה, מנקים את הבית וכו'. פעילת זו לא נכפתה עליהם והם נהנו לעשותה כבעלי משמעות וצורך.

למרות פעילויות אלה, הנראות כשוליות, ההשפעה על הפעילות המוחית הייתה ניכרת. קבוצה זו הושוותה לקבוצת ביקורת אשר לא ביצעה אף לא את הפעילות המינורית הזו. במהלך השנים נראה כי תוצאות המבחנים של קבוצת הביקורת יורדות באופן משמעותי יותר מאשר אלה של קבוצת המחקר.

תוצאות אלו מדגישות כי אכן התעמלות שומרת על בריאות המוח וכי היא יכולה לסייע במניעת דמנציה. עם זאת, עורכי המחקר סוברים כי דווקא ההתלהבות ותשוקת האנשים לבצע פעילות גופנית היא החשובה, והיא זו השומרת על כושרם המנטלי.

אותה מסקנה עולה גם ממחקר נוסף אשר פורסם באותו כתב עת. קבוצת המחקר הורכבה מנשים בנות 70 הסובלות ממחלות וסקולריות כלשהן אשר ביצעו מבחנים לבדיקת רמת הקוגניציה לעומת הפעילות הגופנית אותה ביצעו. המחקר עקב אחר נשים אלה לפרק זמן של 5 שנים.

גם הפעילות הגופנית אשר ביצעו נשים אלה לא הייתה תוססת במיוחד או מובנית. הפעילות הגופנית של הנשים הנמרצות ביותר הייתה הליכה. תוצאות מחקר זה הראו כי הייתה ירידה בזיכרון נשים אלו, אולם היא הייתה איטית יותר מקבוצת הביקורת אשר לא הייתה פעילה גופנית בכלל.

פעילות גופנית חיונית בגיל מבוגר

מחקרים אלה מעודדים בתוצאותיהם. אפשר להניח כי התעמלות, ואף המינורית ביותר, יכולה לדחות ירידה מנטלית ובעיות בזיכרון בכחמש שנים. יכולתם של המבוגרים לשלוט במוחם ובעתידם המנטלי, משדר הרבה כוח לאנשים אלה.

פרסום תוצאות אלה יכול להוביל מבוגרים רבים לפעול למען פעילותם הגופנית. משמעותם של מחקרים אלה היא במסקנה כי כל פעילות גופנית, והעיקר שתהיה עקבית וסדירה, יכולה להשפיע על הזיכרון והפעילות המנטלית. ההנאה אותה שואבים המבוגרים מפעילות זו, כמו גם עלייה בביטחון העצמי ביכולותיהם ובחיותם מקפלת בתוכה יתרון נוסף.

מחקר נוסף אשר עניינו היה הקשר שבין התעמלות לבריאות המוח פורסם בכתב עת העוסק בנוירו ביולוגיה של הזקנה. המחקר כוון לפעילות גופנית במובן של הרמת משקולות קלים. אוכלוסיית המחקר נחקרה למשך כשנה בה עסקה בהרמת משקולות פעמיים בשבוע.

תוצאות המבחנים של קבוצה זו היו טובים יותר מקבוצת הביקורת. תוצאות אלו גובו על ידי בדיקת MRI  אשר הוכיחה כי אזור הזיכרון היה פעיל יותר בקבוצה זו, ולכן התעמלות שומרת על בריאות המוח.

ראו גם:

פעילות גופנית ואלצהיימר

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר