מה הקשר בין רמות LDL נמוכות לבין הסיכון לאלצהיימר

LDLמה הקשר בין רמות LDL נמוכות לבין הסיכון לאלצהיימר, הכולסטרול ה"רע", קיבל את כינויו עקב לא מעט אופנים בהם הוא פוגע בבריאות שלנו. אבל האם יש קשר בינו לבין אלצהיימר?

רוב האנשים יטענו שאין קשר ממשי בין הבעיות הרפואיות האלה, שלא כוללות בתוכן יותר מדי נקודות השקה ברמת ההגדרה. כל אחת מהן היא צרה צרורה בפני עצמה, אבל רמות שאינן תקינות של כולסטרול לא אמורות להביא לאלצהיימר, ולהיפך. כך לפחות סבורים רוב האנשים שנשאלים בסוגיה.

יחד עם זאת, מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים שיכול מאד להיות שקשר כזה בהחלט קיים, ושבמובנים שונים רמות הכולסטרול עלולות להצביע על בעיות בתפקוד המוחי (בצורה עקיפה בעיקר). זוהי סיבה נוספת לפעול כבר עכשיו על מנת לאזן את רמות הכולסטרול בגוף שלכם.

המחקר המרכזי בתחום

לא מכבר בוצע בדנמרק מחקר שההשפעות שלו על התחום עשויות להיות משמעותיות מאד. מטרת המחקר הייתה לבדוק אם לרמות נמוכות של LDL הנובעות מפגמים בגנים המביאים למטבוליזם או לביוסינתזה של ה-LDL מגדילות את הסיכון לסבול מאלצהיימר, מדמנציה וממחלות קשורות אחרות. המחקר בחן קודם כל את הקשר בין רמת ה-LDL לאלציימהר, לדנמציה על סוגיה ולפרקינסון. ממש ברמה הכללית ניתן לטעון שהמחקר לא מצב קשר סיבתי בין רמות ה-LDL לסיכון למחלות אלה, אם כי רמות ה-LDL עלולות להביא בדרכים עקיפות להשפעה שלילית על הגוף ואולי גם לפגיעה במצב המנטלי שלו.

מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת ברקלי מצביע על כך שרמות הכולסטרול בגוף עשויות לנבא אלצהיימר ודמנציה. רמות חריגות של כולסטרול בגוף, לכאן או לכאן, עשויות להעיד על כך שבמוח האדם מצטברים פלאקים עמילואידים. המחקר הנוכחי התמקד בנטילה של תרופות לטיפול בכולסטרול ברמה גבוהה ובהשפעה האפשרית שלהן על אלצהיימר ודמנציה.

במהלך המחקר ביצעו החוקרים הדמייה חד פעמית (PET) במוח הנבדקים – 74 חולים במחלות כולסטרול שלא התגלתה אצלם עדות לדמנציה – במטרה לראות האם יש נוכחות וריכוז של הפארק העמילואידי במוח. המחקר היה הראשון שגילה כי עלולה להתבצע הצטברות של החלבונים במוח של אנשים הסובלים מכולסטרול גבוה (עד כה נמצאות רמות חריגות אלה רק לאחר מות האנשים), חלבונים שעלולים להגדיל את הסיכויים למחלות הקשורות למוח, כולל אלצהיימר.

התוצאות הראו שהנבדקים שקיבלו את התרופות לא אובחנו כתוצאה מכך בדמנציה, אך יותר ממחציתם סבלו מליקויים קוגנטיביים שהביאו לירידה בביצועי האדם – מה שעלול לרמוז על כך שמתחת לפני השטח מתפתחת לה מחלת האלצהיימר.

נקודת המוצא: יש צורך במחקרי המשך

הקשר בין רמות הכולסטרול בגוף לבין אלצהיימר ומחלות אחרות נמצא בשלבים מוקדמים יחסית של בדיקה בקהילה הרפואית והמדעית. המחקרים שנערכו בתחום הם ראשוניים מאד, והתוצאות שלהן רחוקות מלהיות חד משמעיות (כפי שראינו מעלה). זאת ועוד, ברור שיש מקום לנסיבות הספציפיות של המקרה ולמאפייני האדם הסובל מרמת כולסטרול לא תקינה ושעלול לסבול גם מאלצהיימר, עם או בלי קשר לכך. סביר להניח שבשנים הקרובות נראה מחקרים נוספים שינסו לספק תשובות יותר חד משמעיות לשאלת הקשר הזה.

עד שזה יקרה, יש לנו המלצה כללית אליהם: עם או בלי קשר לאלצהיימר, אתם צריכים לשאוף לרמות תקינות של כולסטרול בגוף – הן כולסטרול טוב והן כולסטרול רע. בעיות ברמות הכולסטרול משפיעות לרעה על הגוף במובנים שונים, מגדילות את הסיכון למחלות ולכשלים אחרים.

כך או כך צריך להיות ערים לכל אחד מהמצבים הרפואיים המורכבים האלה, לנסות לזהות את התסמינים המוקדמים (החל מבדיקת דם פשוטה ועד לאבחון קוגנטיבי מקיף) ולטפל בבעיות בהקדם.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר