מניעת אלצהימר: 4 פעולות שיכולות למנוע אלצהיימר

12980790_xxlאם אתם חוששים מפני מחלת האלצהיימר, תשמחו ודאי לקרוא כי במחקר חדש שפורסם לאחרונה, נמצא שעל ידי ביצוע של ארבע פעולות פשוטות, תוכלו להפחית את הסיכון לחלות במחלה הקשה בעשרות אחוזים. המחקר המדובר נערך בפינלנד ופורסם בכתב העת היוקרתי: "The Lancet". המחקר עקב אחרי 1260 אנשים במשך שנתיים באזורים שונים בפינלנד. בתחילת המחקר המשתתף הצעיר ביותר היה בן שישים והמבוגר ביותר בן שבעים ושבע.

משתתפי המחקר חולקו לשתי קבוצות: קבוצת המחקר וקבוצת הביקורת. קבוצת המחקר קיבלה ייעוץ תזונתי באופן שוטף וכן סופקו למשתתפים בקבוצת המחקר הנחיות לפעילות גופנית, המלצות מקצועיות לאימוני כוח המתאימים לקשישים ובנוסף לכך בוצע אחרי המשתתפים בקבוצה זו מעקב רפואי תדיר. המשתתפים בקבוצת הביקורת קיבלו ייעוץ בריאותי שגרתי ותו לא.

בתחילת המחקר ולאחר שהסתיימה תקופת המחקר, נערכו למשתתפים בשתי הקבוצות מבחנים קוגניטיביים. לאחר עיבוד הנתונים נמצא כי המשתתפים בקבוצת המחקר השיגו תוצאות טובות יותר באופן משמעותי עם סיום המחקר בהשוואה לקבוצת הביקורת. בעיקר ניכר שיפור ביכולת עיבוד המידע (בדגש על המהירות שבה המשתתף יכול לבצע משימות שונות המצריכות פעילות תנועתית וחשיבה במקביל), ביכולת לארגן את המחשבות ובביצוע משימות זיכרון מורכבות.

מה הם ארבעת השינויים שניתן לבצע על מנת להגן על עצמנו מפני מחלת האלצהיימר?

להלן ההמלצות העיקריות שסיפקו החוקרים שערכו את המחקר עבור אלו המעוניינים ליהנות מהפחתה בסיכון לחלות באלצהיימר:

1. לכו לייעוץ רפואי

ישנה חשיבות עליונה לעבור באופן תדיר ושוטף אבחון רפואי כשהכוונה היא הן לאבחון של הבריאות הכללית והן לאבחון של המצב המוחי באופן ספציפי.

בדיקות המעקב יסייעו לרופא להבחין בשינויים חריגים או בסטייה מהמצב האופייני לגילו של הנבדק. במהלך המחקר המשתתפים הופנו למעקב תקופתי שכלל בין היתר בדיקות של לחץ הדם, מדידות משקל, חישוב BMI, מדידות של היקף הירכיים והיקף המותניים וכן בדיקה גופנית מקיפה שנועדה לאתר בעיות שיש בהן כדי להעיד על מחלת לב או הפרעה בחילוף החומרים בשלב מוקדם יחסית.

2. בצעו פעילות גופנית

המשתתפים בקבוצת המחקר קיבלו הנחיות בהתאמה אישית לפעילות גופנית על ידי פיזיותרפיסט. ההנחיות שמו דגש על פעילות אירובית בין פעמיים לחמש פעמים בשבוע ועל אימונים לחיזוק השרירים בין פעם לשלוש פעמים בשבוע.

3. הקפידו על תזונה נכונה

לאורך תקופת המחקר, נערכו עם משתתפי קבוצת המחקר תשע פגישות קבוצתיות ושלושה מפגשים אישיים שעסקו בנושאי תזונה. במהלך המפגשים שמו דגש על ההמלצות התזונתיות המקובלות בארצות הנורדיות. הכוונה היא לתזונה המבוססת על המטבח המסורתי הסקנדינבי, כלומר לתזונה המבוססת על צריכה של פירות וירקות טריים, שפע של אצות ודגים, דגנים מלאים, שמן קנולה, אגוזים, בשר בקר ועופות מגידול טבעי ושימוש נרחב ביותר בצמחי תבלין מקומיים.

בהקשר זה יש לציין כי במחקרים רבים שבוצעו בעשורים האחרונים נמצא כי תזונה הדלה במוצרי בשר ועשירה בדגים, ירקות, פירות וחומצה פולית באופן כללי (כמו התזונה הים תיכונית למשל), מפחיתה במידה רבה את הסיכוי להידרדרות קוגניטיבית במהלך ההזדקנות.

4. בצעו אימוני מוח

אימוני המוח שהתקיימו במחקר כללו עשרה מפגשים קבוצתיים עם פסיכולוג וכן אימוני מוח מול מחשב שנערכו כשלוש פעמים בשבוע (כל אימון ממוחשב נמשך בין עשר דקות לרבע שעה סך הכול). לדברי החוקרים נעשה שימוש בתכונות ייעודיות לאימוני מוח אך למעשה כל מה שיאתגר את המוח בהחלט יכול להתאים בתור אימון. בין היתר מדובר במשחקי זיכרון שונים, פתרון של חידות, הרכבת פאזלים, לימוד של כישורים חדשים, התנסות במיומנויות חדשות ועוד.

סוד ההצלחה של ארבע הפעולות

רוב הפעולות שנבדקו במסגרת המחקר הנוכחי כמו למשל שמירה על אורח חיים פעיל או שמירה על תזונה בריאה, תואמות את ההמלצות הבינלאומיות למניעה של מחלות קרדיווסקולריות ושל מחלת הסוכרת. לפי החוקרים שערכו את המחקר, הצלחתו הרבה נובעת מכך שבוצע שילוב בין מספר התערבויות טיפוליות. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שגם להידרדרות הקוגניטיבית שמאפיינת את מחלת האלצהיימר ישנם כמה גורמים.

כמו כן החוקרים סבורים כי למפגשים החברתיים שהתקיימו במסגרת המחקר הייתה תרומה משמעותית ביותר להפחתת הסיכוי לחלות באלצהיימר ולפיכך הם ממליצים בחום על לימוד של שפה חדשה במסגרת קבוצתית, הצטרפות לקבוצות הליכה או חוגים מסוגים שונים ועוד.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר