התרופה צרבונין העוזרת לחולי אלצהיימר בדרך לישראל
הפתרונות התרופתיים המוצעים כיום לחולים הסובלים מדמנציה או מאלצהיימר בישראל בהחלט לוקים בחסר. מצב כזה, שבו יותר ממאה אלף איש מתמודדים עם מציאות יום יומית קשה ועם התדרדרות בתפקוד המוחי, צפוי לעבור שינוי של ממש לאור הכנסתה של תרופה חדשה וייחודית לשוק התרופות הישראלי.
התרופה, צרבונין שמה, נחשבת לתרופה מהפכנית, המסייעת לא רק לסובלים מאלציימר אלא גם לקשישים הסובלים מירידה קוגניטיבית "טבעית" המאפיינת את הגיל המבוגר.
בנוסף, מסוגלת התרופה שמאושרת לשימוש במרבית ארצות אירופה, לשפר גם את מצבם התפקודי של אנשים שסבלו משבץ ומחסימה של כלי דם במוח, שהביאו לפגיעות קוגניטיביות ואחרות.
מענה למטופלים שונים
מבחינת הציבור הרחב, מילים כמו דמנציה, שיטיון, אלצהיימר, הם במידה מילים נרדפות. עם זאת, מסתבר שירידה קוגניטיבית, בפרט בגיל המבוגר, יכולה להיות תוצאה של סיבות רבות. במקרה של אלצהיימר, מתרבות העדויות לכך שה"אשם" מצוי ברמת חלבוני המוח שעוברים שינויים פתולוגיים שונים.
במקרים אחרים של דמנציה, קיים גורם סיכון נוסף שהוא פגיעה על בסיס כלי הדם. המונח "דמנציה וסקולרית" למשל, מכוון למצב שבו חסימה בכלי דם מביאה לפגיעה במוח וזו יכולה להיות סיבה נוספת לפגיעות קוגניטיביות ואף התנהגותיות.
הבשורות המעניינות לגבי צרבונין הן שמדובר בתרופה בעלת השפעות חיוביות מאוד הן לגבי חולי אלצהיימר והן לגבי חולים הסובלים מדמנציה על רקע וסקולרי. ככל הנראה, התרופה גם משפרת את מצבם של לא מעט מטופלים הסובלים מרידה קוגניטיבית על רקע מגוון.
על פי ההערכות, קיימים בישראל יותר משלוש מאות אלף אנשים שיוכלו להפיק תועלת מרובה מהתרופה האמורה. מטופלים פוטנציאלים כוללים כמאה אלף חולי אלצהיימר וכן מאתיים אלף קשישים הסובלים מרידה קוגניטיבית קלה (MCI), דמנציה וסקולרית וכן מטופלים המחלימים משבץ מוחי.
ללא תופעות לוואי
חולי אלצהיימר ודמנציה נוטים לפתח סימפטומים מגוונים. רבים מהחולים לא מראים רק ירידה בזיכרון אלא גם מפתחים סימפטומים נוספים על רקע נוירולוגי ופסיכיאטרי כבר בשלבים מוקדמים.
בעיות חרדה, סימפטומים של דיכאון, אדישות ואפתיה או לחילופין – תחושה של מאניה אינם חריגים. צרבונין, על פי המחקרים ועל פי עדויות של מטופלים, מסייעת לייצב את מצבם של החולים ואף מביאה לשיפור במצבם. זאת ועוד, לתרופה, שלא כמו פתרונות אחרים, לא נרשמו תופעות לוואי ויש לה גם יכולת להשפיע באופן חיובי על חולים הסובלים מבעיות מוטוריות הנלוות לפגיעה הנוירולוגית.
עד כה, התרופה לא הייתה קיימת בארסנל הרפואי הישראלי, וזאת באיחור לעומת מדינות האיחוד. נכון לרגע זה, נעשים צעדים לשינוי המצב ולהכנסת התרופה לישראל.
רישומה של התרופה במשרד הבריאות והתרתה לשימוש הם תהליכים מורכבים למדי, אולם מדובר בתהליך שכבר החל וצפוי להסתיים בעתיד הנראה לעין. רופאים בכירים המטפלים בחולי אלצהיימר וכאלה העסוקים בטיפול במחלות זקנה בכלל רואים בחיוב מהלך זה.
צעדים להרחבת הסל
כבר לפני מספר שנים החלו במשרד הבריאות להיערך לשיפור הטיפול בחולי דמנציה ואלצהיימר. המאמצים הביאו לגיבוש המלצות של תוכנית לאומית, לטיפול בחולים שמספרים בישראל הולך ועולה. לצד צעדים בהגברת המודעות ושיפור במניעה החלו צעדים להרחבת סל התרופות בנושא זה.
בשלב זה, ישנם דיווחים על כך שצרבונין עושה את דרכה לישראל וכן דווח על כך שקיים סיכוי סביר שהתרופה תיכלל בסל התרופות. זוהי הייתה אחת מההמלצות שגובשו בוועדה מקצועית, המלצות הנתמכות על ידי הראיות הקליניות הנלוות לשיווק התרופה בחו"ל.
מתי בדיוק תיכנס התרופה לסל הבריאות, באיזה היקף ומיהם החולים שיקבלו אותה במימון המדינה? שאלות אלה עדין לא זכות לתשובה מדויקת אבל בהחלט יש מקום לאופטימיות זהירה בנושא.