אלכוהול מפחית את הסיכון לדמנציה

דמנציהדמנציה היא מצב פיזיולוגי שנגרם בדרך כלל על ידי מחלה, כאשר המחלה הנפוצה ביותר היא אלצהיימר, או על ידי פגיעה אחרת במח, כגון פגיעת ראש ספציפית או פגיעה מוחית כתוצאה משימוש בתרופות או בסמים פסיכו- אקטיביים.

בדמנציה תאים במח נהרסים או מתים וגורמים לירידה ביכולת התפקוד הקוגניטיבי של החולה. התאים הנפגעים שייכים לשכבות גבוהות (קורטיקליות) של המח, אך הפגיעה בהם עשויה לפגוע גם בתפקודים מוטורים נמוכים יותר.

חולי דמנציה סובלים בתחילה מירידה משמעותית בזיכרון, כאשר הם מתקשים ליצור זיכרונות חדשים, שוכחים דברים שקרו רק לפני רגע ולעיתים גם שוכחים אנשים ופרצופים מוכרים- אפילו של בני משפחה קרובים.

בנוסף, מאבדים החולים את תחושת הזמן ואת יכולתם להתמצא במרחב. קשיים אלה גורמים לבלבול ולעיתים גם לנטייה ללכת לאיבוד או לדבר שטויות. הדיבור, השפה ויכולת ההבנה של החולים נפגע והם מתקשים ליצור תקשורת ולשמר יחסים בינאישיים.

כל זה מוביל בדרך כלל לפגיעה בכישורים החברתיים המובילה לבידוד, תחושת בדידות ואפילו לדיכאון. רבים מדווחים שקרוביהם הדמנטיים נעשו רגזניים ועצבניים, מצב רוחם בלתי צפוי ואפילו נראה שאופיים השתנה לחלוטין.

הקושי לתכנן, לזכור ולהוציא לפועל משימות פשוטות גורם לירידה משמעותית בתפקוד היומיומי של החולים, כאשר הם מתקשים לדאוג לצרכיהם הבסיסיים, כמו תזונה, היגיינה ועשיית צרכים וזקוקים להשגחה וטיפול מסביב לשעון.

המצב הדמנטי הוא כרוני וחשוך מרפא ויחד עם זאת הוא פרוגרסיבי, כלומר הפגיעה הקוגניטיבית הולכת ומתעצמת והשפעותיה הולכות וגוברות עם הזמן.

מניעת דמנציה

למעשה, כיום לא ידוע על דרכים בדוקות וחד משמעיות למנוע מצבים של דמנציה (הנפוצים בעיקר אצל קשישים). חוקרים מדברים בעיקר על המשך פעילות וחשיפה לגירויים על מנת להמשיך את פעילותם הרציפה של האזורים הקוגניטיביים במח, אך לא הוכח שפעילות זו יכולה למנוע דמנציה.

דמנציה ואלכוהול

פעמים רבות מתייחסים למאפייניו השליליים והמסוכנים של האלכוהול ובדרך כלל לא מחשיבים צריכת אלכוהול כפעילות בריאה. יחד עם זאת, כבר הוכח בעבר שיש לצריכה מוגבלת של אלכוהול השפעות חיוביות על הגוף. כך למשל ידוע שצרפתים סובלים פחות מהתקפי לב ומעודף כולסטרול, למרות אהבתם למאכלים שמנים, משום שהם מווסתים את אכילת השומן בשתיית יין אדום.

מחקר שנערך בגרמניה בשנים האחרונות ניסה לבדוק את השפעת צריכת האלכוהול היומיומית על התפתחותה של דמנציה. המחקר נערך בקרב מעל 3,000 קשישים מעל גיל 75, הגיל הנפוץ להתפתחותה של דמנציה. המחקר נערך במשך 3 שנים ומצא כי אצל אנשים ששתו כל יום אלכוהול ההסתברות לדמנציה ירדה בכמעט 30%.

חשוב לציין, שהאנשים שלא לקו בדמנציה היו אלה ששתו מעט אלכוהול כל יום ואילו אצל אנשים שצריכת האלכוהול שלהם הייתה גבוהה ומוגזמת, לא חלה ירידה בסיכוי לחלות. יתכן שהירידה בסיכוי לחלות בדמנציה קשורה ליכולתה של כמות מווסתת של אלכוהול למנוע עלייה בלחץ הדם- כבר קיימים מחקרים שמראים על קשר בין שתי התופעות.

הקפדה על מינון נכון של האלכוהול

במערכת השיקולים לפני שתיית אלכוהול חשוב לקחת בחשבון גם את כמות האלכוהול הנחשבת לבריאה ואפילו מונעת מחלות וכן גם את השפעותיו המזיקות באופן פוטנציאלי של האלכוהול. קשישים הסובלים מבדידות למשל, נוטים יותר להתמכר לאלכוהול ולאבד את השליטה בכמות הצריכה היומית שלהם יותר מאנשים אחרים. כמו כן, אלכוהול עשוי להיות מזיק לאיברים חיוניים בגוף כמו הכבד, או ליצור תגובות בין תרופתיות לא רצויות אצל אנשים שמטופלים בתרופות למניעה או ויסות של מחלות אחרות.

מחקרים נוספים בדקו כיצד ניתן להאט או למנוע את התפתחות מחלות הדמנציה. להרחבה: שפה נוספת מאטה אלצהיימר, הקשר בין עישון ודמנציה ועוד,

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר