פרוייקט הקונקטום האנושי

קונקטום אנושיהמוח האנושי הינו איבר מורכב, המחולק לכמה מאות אזורים קטנים עם תפקודים מיוחדים. בבחינה מיקרוסקופית, לרוב האזורים הללו, אשר שטחם לא עולה על סנטימטר בודד, יש דפוסי תא אשר ניתן להבחין בהם באופן ברור. המאפיין הרלוונטי ביותר עבור פרוייקט הקונקטום האנושי הוא כי כל אחד מהאזורים הללו מחובר באמצעות מליוני הקרנות עצביות דמויות סיבים הנקראות אקסונים.

האקסונים הפועלים בו זמנית ומתפתלים ליצירת מבנים ארוכים ומקובצים הדומים במראם לסיבים אופטיים אליהם התייחסו המדענים המשתתפים במחקר ככבישים מהירים, דרכי גישה המהווים קישורים בין האזורים המיוחדים הפולטים וקולטים מידע חיוני לתפקוד תקין של המוח.

הלוגיקה בפרויקט הקונקטום האנושי

הלוגיקה מאחורי ההתמקדות של פרוייקט הקונקטום האנושי במקבצים הסיביים הללו טמונה בדעה הרווחת כי אזורים שונים במוח רוכשים את המאפיינים הפונקציונליים שלהם על בסיס האופן בו הם מחוברים אחד לשני.

לפיכך, בדומה לביולוגיה, המבנה מגדיר באופן ישיר את התפקוד – ניורונים הסמוכים זה לזה יעבדו את אותם סוגים של מידע והקישוריות ביניהם יכולה להצביע על אופן התפעול של תהליכים רחבים יותר.

בעוד האזורים הללו במוח ודרכי הקשר ביניהם ניתנים לזיהוי באופן ניכר לעין, העובדה כי המבנים של המוח מקבילים זה לזה במרחב תלת מימדי, הפכה את המטלה של הדמיית המוח לכמעט בלתי אפשרית עד לאחרונה.

שיטות אבחון מסורתיות דורשות שימוש במיקרוסקופ על מנת לבחון פיסות דקיקות של רקמת תא – עסק לא פשוט במיוחד כאשר מנסים לשחזר מבנים תלת מימדים בגודל ובנפח של המוח האנושי.

שיטות הדמיה חדשות בעזרת קונקטום אנושי

שיטות ההדמיה החדשות בפרויקט קונקטום מאפשרות למדענים לבחון באופן בלתי חודרני את המוח החי של המטופלים שלהם בשתי שיטות: במכונות הדמיה פונקציונאליות המאפשרות להם לראות אילו אזורים במוח מגיבים לגירויים מסוימים ובכך לציין קישוריות, ובפעפוע סורקי הדמייה המציגים את הקישוריות של המקבצים הסיביים באמצעות תיעוד זרמי מים לאורך הדרגתיות הסיבים.

על ידי הניסיון להתאמת המידע המושג באמצעות שתי השיטות, המומחים למדעי המוח יכולים לשלב בין המידע הקורלציוני למידע האנטומי על מנת להשלים, בסופו של דבר, את חלקי הפאזל של סוד תפקוד המוח האנושי.

בעוד פרוייקט הקונקטום האנושי מנסה למפות את היקפי הקשרים הנרחבים בין האזורים במוח, ישנם לא מעט מדענים המעוניינים לחקור עמוק יותר ולהגיע לרמת מיפוי של כל עצב ועצב במוח האנושי אשר תיצור תרשים חיווט מלא של הרקמה המורכבת ביותר בגוף האדם באופן הפרטני ביותר.

בדרכים מסוימות, הגישה הנרחבת יותר הסורקת קישוריות בין אזורים נוצרה בתגובה למטרה המפחידה ונכון לשלב זה בלתי אפשרית מבחינה טכנולוגית של מיפוי טריליוני קישוריות עצביות במוח האנושי.

בתגובה לגישה זו, מדענים מסוימים לקחו את המחקר צעד אחד קדימה ודבקו בשאיפה של מיפוי פר ניורון והחלו את המחקרים שלהם באורגניזם פשוט יותר, המכיל כמה מאות ניורונים. בהתחשב בעובדה כי למוח האנושי יש מאה מיליארד ניורונים, הדרך לא קצרה במיוחד.

אף על פי כן, כל הצדדים מסכימים כי שתי הגישות למיפוי המוח (אזורי, פר ניורוני) יפגשו כמערכת נתונים עצומה, בתקווה עם שכבות שונות של מורכבות המיידעות אחת את השנייה.

נכון לעכשיו, מנהלי מחקר הקונקטום מקווים לממש בתוך חמש שנים את מטרת העל של מיפוי אזורי באמצעות עידוד שיתופי פעולה בין המומחים השונים למדעי המוח, אשר רבים מהם עמלו במשך שנים על הבעיה באופן עצמאי, דבר שהוביל למספר שיטות לא מאומתות והצלבת נתונים מסוימת.

סיכום

לנווט במוח באופן אשר עד כה היה בלתי אפשרי; לנוע בדרכים המרכזיות במוח, להשוות בין מעגלים חיוניים, להתקרב לאזור מסוים לבחינת התאים המרכיבים אותו ואת הפונקציות התלויות בו. כל אלו, הפכו, בעזרת פרויקט קונקטום לאפשריים.

פרויקט הקונקטום האנושי שם לעצמו כמטרה לספק אוסף חסר תקדים של נתונים עצביים, ממשק גרפי לקריאה קלה יותר של הנתונים והזדמנות להישג מדעי עצום אשר עד כה היה בלתי ניתן להשגה, ניתוח המוח האנושי.

היכולת למפות את הקשרים בין האזורים השונים במוח בריא תסייע בסופו של דבר לאתר תקלות או מפגעים בקישוריות בין האזורים, אשר כתוצאה מכך נגרמות מחלות ניורוניות כגון אלצהיימר ודמנציה, כך שניתן יהיה בעתיד הלא רחוק למצוא פתרונות מדעיים ומדויקים אשר ימנעו את היווצרותן או התפתחותן במוח.

ראו גם:

אבחון אלצהיימר

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר