ויטמין B ומחלת אלצהיימר

ויטמיןמאז גילוי מחלת האלצהיימר ועד היום המחלה מוכרת ברחבי העולם כולו כמחלה חשוכת מרפא ולכן רבים חוששים ממנה. המנגנונים המובילים להיווצרות המחלה עדיין אינם מובנים במלואם, ומסיבה זו קשה מאוד לפתח תרופה שתוכל לרפא את המחלה או לעצור את התקדמותה.

מחלת האלצהיימר היא המחלה הראשונה בשכיחותה בעולם שגורמת לשיטיון (דמנציה)- מצב ממנו סובלים כ-35% מאוכלוסיית העולם.

מחלת האלצהיימר נעשית שכיחה יותר בקרב האוכלוסייה ככל שהשנים חולפות ואחת הסיבות המרכזיות לכך היא הזדקנות שלה האוכלוסייה. על-פי הערכות של ארגון הבריאות העולמי, בעוד קצת יותר מעשר שנים יחיו ברחבי העולם כולו כ-34 מיליון אנשים הסובלים מאלצהיימר- מחלה שפוגעת הן בסובלים ממנה והן בבני משפחותיהם.

מחקר חדש הצליח לגלות כי ויטמינים מקבוצת B יכולים להפחית את הסיכון של אנשים לחלות במחלת האלצהיימר, דבר שהפיח תקווה בחולים רבים.

קבוצת הויטמינים B

ויטמינים הם חומרים שהגוף זקוק להם לצורך תפקודו התקין והוא איננו מסוגל להרכיב אותם בעצמו, ועל כן הוא חייב לקבל אותם דרך המזן. מקובל לחלק את הויטמינים לקבוצות על פי המאפיינים המשותפים להם.

קבוצת הויטמינים B נמצאת בעיקר במאכלים מן החי כמו בשר ודגים אך גם בדגנים מלאים. צמחונים נוטים לסבול מחסר בויטמינים מקבוצה B בצורה מוגברת, אולם ישנם מצבים נוספים הגורמים לחוסר ספיגה של הויטמינים הללו על אף קיומם במזון: תרופות שונות, ביניהן גלולות למניעת הריון וגלולות המכילות הורמונים לטיפול בנשים בגיל המעבר, מוצרי מזון מן הצומח שעברו הדברה כימית, מצבי סטרס וצריכה של מזון מעובד.

הויטמינים הללו חשובים לתפקוד הגוף התקין משום שהם לוקחים חלק ביצירה התקינה של עור, שיער ובתפקוד הכבד, העיניים ומערכת העיכול. ויטמינים מקבוצה B משחקים גם תפקיד חשוב מאוד בכל הקשור לפעילות תקינה של מערכת העצבים המרכזית (המוח) והפריפרית.

המחקר החדש וממצאיו

המחקר נערך על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה. החוקרים גייסו לצורך המחקר 168 מתנדבים שחצו את גיל 70 ואובחנו כבעלי בעיות זיכרון קלות. המתנדבים חולקו לשתי קבוצות כאשר קבוצה אחרת קיבלה מידי יום תוסף שהכיל כמויות גבוהות של ויטמין B6, ויטמין B12 וחומצה פולית (שלושתם ויטמינים מקבוצה B) ואילו המתנדבים בקבוצה השנייה קיבלה טיפול פלצבו בכדור שלא הכיל שום חומר פעיל.

במסגרת המחקר החוקרים ביצעו לנבדקים סריקות MRI של המוח ולהפתעתם הרבה גילו כי ההידרדרות הקוגניטיבית (שבאה לידי ביטוי בעוצמת הפעילות המוחית) הייתה נמוכה בכ-30% בממוצע בקרב קבוצת המתנדבים שקיבלו את הטיפול בויטמינים, לעומת קבוצת המתנדבים שקיבלו את טיפול הדמה.

כיצד ויטמינים מקבוצה B משפיעים על אלצהיימר?

בבואם לבדוק את הנושא החוקרים התבססו על ידי קודם לפיו לויטמינים שקיבלו הנבדקים, דהיינו ויטמין B6, ויטמין B12 וחומצה פולית, יש יכולת לסלק מהדם חומר בשם הומוציסטאין שהודגם במחקרים קודמים כבעל קשר להופעה של שיטיון.

ההומוציסטאין הוא תוצר לוואי של תהליך הפירוק של החומצה האמינית מתיונין לחומר ציסטאין. במצב תקין ובנוכחות הויטמינים הנ"ל, ההומוציסטאין עובר מחזור חזרה למתיונין או מפונה מהגוף דרך הכבד. בחסר של ויטמינים מקבוצה B, ההומוציסטאין שנוצר בגופנו נוטה לשקוע ברקמות, להצטבר בכלי דם ולגרום למחלות לב. כפי שכבר צוין, מחקרים קודמים מצאו גם קשר בין רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם לבין תחלואה מוגברת בשיטיון.

המלצות לעתיד

החוקרים שערכו את המחקר מעריכים כי צריכה של ויטמינים מקבוצה B במינונים גבוהים מהמומלץ כיום, עשויים למנוע תחלואה באלצהיימר או לפחות לעכב את ההופעה שלה.

החוקרים מדגישים כי ידרשו מחקרים נוספים בטרם יוכלו להגיע למסקנה גורפת בעניין ולנסח על פיה המלצה חד משמעית, אולם הם מציינים כי יש לשקול את העניין במידה רבה ולא לבטלו.

ראו גם:

מה הקשר בין ויטמין D למחלת אלצהיימר?

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר