טיפול בדמנציה

הבחנתם בשינויים התנהגותיים אצל אדם מבוגר קרוב אליכם? חשתם בירידה ביכולותיו הקוגנטיביות כמו חשיבה, שפה, זכרון והבנה? אתם חוששים שמדובר באלצהיימר או סוג אחר של דמנציה?

חשוב מאוד לפנות לפסיכוגריאטר- רופא המתמחה במחלות שכליות ונפשיות בגיל הזהב. הרופא יערוך סדרה של אבחונים, בין היתר פסיכולוגיים, פסיכיאטריים וסריקות מוח, על מנת לקבוע מהי ההפרעה. אם אכן מדובר בדמנציה, הרי שחשוב לדעת גם מהו מקור התסמונת כדי להתאים טיפול נכון ויעיל. חשוב לגשת לאבחון מוקדם ככל הניתן, כאשר מופיעים תסמיני דמנציה ראשונים, גם אם אתם לא בטוחים שאכן זו הבעיה. אבחון מוקדם משמעו טיפול מוקדם, שימנע הידרדרות נוספת במצב

סוגי טיפולים בדמנציה

הטיפול בדמנציה אינו אחיד והוא תלוי בגורם להתפתחותה. דמנציה הנובעת ממחלת אלצהיימר הגורמת לניוון של תאי עצב במוח, היא הסוג השכיח ביותר של התסמונת. במקרה של אלצהיימר אין מרפא של ממש ועיקר הטיפול הוא במניעת הידרדרות. אך ישנם גורמים נוספים ורבים לדמנציה.

כיום חוקרים סבורים כי במרבית הפעמים ישנו יותר מגורם אחד שיוצר את התסמונת, למשל שילוב של ניוון תאי מוח ובעיות באספקת החמצן למוח. צריך לזכור כי הטיפול בדמנציה הוא חשוב, אך גם מוגבל. ברוב המקרים הפגיעה המוחית האורגנית אינה ניתנת לריפוי, אך ניתן להקל על החולה וסביבתו באמצעות טיפול בסימפטומים השונים.

טיפול בסנוזלן

שיטת טיפול בסנוזלן לחולי דמנציה הינה שיטת טיפול רב חושית, המגרה את חושי המטופל, תוך כדי שהיה בחדר מיוחד, המכיל אמצעים לגירוי החושים של חולי דמנציה.

טיפול תרופתי

הטיפול בתסמונת הנגרמת מאלצהיימר הוא מניעתי בלבד. בין התרופות שמנסות להילחם בהאצת המחלה ניתן למצוא את הרמבר, גינקו בילובה, וכן דונפזיל. כמו כן, קיים טיפול תרופתי בעל הצלחה מסוימת לדמנציה הנגרמת כתוצאה מהרעלת אלכוהול או סמים וכן לדמנציה כתוצאה מפגיעה ראש. לסובלים מדמנציה כתוצאה מתזונה לקויה מותאם טיפול תרופתי הכולל את הויטמינים החסרים. לדמנציה כתוצאה ממחלת האיידס או כתוצאה מבעיה בכלי הדם המובילים אל המוח לא נמצא טיפול תרופתי מוכח.

ברבים מסוגי התסמונת ניתן טיפול תרופתי לצורך טיפול בבעיות נלוות, כגון תרופות נוגדות דכאון, נגד הפרעות שינה אצל חולי אלצהיימר ועוד. חשוב מאוד לדווח לרופא על כל תרופה נוספת שהמטופל לוקח, כיוון שחלק מהתרופות לדמנציה יוצרות תופעות לוואי בשילוב עם תרופות פסיכיאטריות, תרופות להסדרת קצב הלב ואחרות.

טיפול נטורופתי

טיפול נטורפתי הינו אחד מטיפולי המניעה המגיעים מחייקה של הרפואה המשלימה. נטילת תוספי תזונה שונים אמורים למנוע נזקי חימצון בכלי הדם המובילים חמצן אל המוח וכך למנוע הידרדרות במצב. בין התוספים המומלצים ניתן למנות את ויטמין E, ויטמין B1 וכן פוספוטדיל סרין, המשפר את גמישות קרומי התאים במוח וכך מסייע להעברה של נוירוטרנסמיטורים במוח.

תדרוך הסביבה הקרובה

המשפחה צריכה לדעת כיצד לטפל בקרוב חולה דמנציה. חשוב לדעת מהם התסמינים הצפויים, מהו קצב התקדמות המחלה, כיצד לסייע בפעולות היומיומיות כמו רחצה או אכילה, איך לשמור על האדם החולה, מהן ההתוויות לנטילת התרופות ומהן תופעות הלוואי שלהן, וכיצד ליצור סביבה ביתית בטוחה עבורו.  לעתים צריך לחשוב על אופציות לסיעוד, כמו העסקת עובד זר או אשפוז בבית אבות מתאים.

סדר יום

חשוב לעצב לאדם החולה סדר יום קבוע ככל הניתן, כדי להקל עליו את זכירת הפעולות היומיומיות ולא להעמיס עליו מידע חדש ומבלבל. חשוב לשלב בסדר היום גם יציאה מהבית. חשיפה לאור השמש היא תרופה מוכחת לדכאון, וגם מפגש חברתי במועדון קשישים או במקום אחר הוא קריטי לבריאותו הנפשית של חולה הדמנציה.

חשוב מאוד גם להיות מודעים לקיומו של טיפול מניעתי לדמנציה, ובאופן ספציפי למחלת האלצהיימר. מחקרים מוכיחים כי קשר בין עישון ודמנציה, פרקינסון ודמנציה וקשרים נוספים העלולים להביא להעלאת הסיכון ללקות בדמנציה. גורמים נוספים לדמנציה הם: לחץ דם גבוה, משקל עודף, מחסור בפעילות גופנית ותזונה לקויה, כמו גם מיעוט בפעילות שכלית, כמו פתירת תשבצים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר