אלצהיימר – כל הטיפולים

אלצהיימר - כל הטיפוליםכאשר מתמודדים עם בן משפחה החולה באלצהיימר מתמודדים גם עם מגוון גדול של טיפולים אפשריים- תרופתיים, רגשיים ואחרים. המחלה יוצרת מצוקה רבה ומעוררת חרדות אצל האדם החולה ובני משפחתו, שעומדים מול מחלה כל- כך קשה והרסנית. למרות זאת, אסור להיחפז ולקבל כל טיפול שמוצע מתוך אותה תחושת מצוקה.

כדאי להכיר את מגוון הטיפולים לאלצהיימר,  ולדעת מי מוסמך לתת כל טיפול וטיפול כדי לא ליפול לידיים של שרלטנים או חובבים מתוך פזיזות ולחץ. טיפול נכון יכול להביא להפחתת הסיכון למחלה ואולי אף למניעת אלצהיימר. אבחון אלצהיימר אמור להיעשות על ידי פסיכוגריאטר, רופא המתמחה במחלות נפשיות ושכליות של בני גיל הזהב.

טיפול תרופתי למחלת האלצהיימר

טיפול תרופתי הוא הטיפול המקובל ביותר לאלצהיימר, והוא ניתן על ידי רופא פסיכיאטר או פסיכוגריאטר. התרופות הקיימות כיום אינן משפרות את התפקוד הקוגנטיבי אך הן מונעות הידרדרות ומנסות לשמר את המצב הקוגנטיבי הקיים. הבעיה היא כי משך ההשפעה של התרופות הקיימות ביום מוגבל לכשנתיים.

רוב התרופות המקובלות כיום מנסות להעלות את רמת האצטיל כולין במוח, אותו נוירוטרנסמיטור שחשוב כל כך לתהליכי הזכרון והחשיבה. חלק מהתרופות מעכבות את פירוק האצטיל כולין במוח (בארץ מוכרות התרופות קוגנקס, אריצפט ואקסלון)- תרופות אלה מוכחות כמשפרות את יכולות הקשב והריכוז, אך לעתים נטילתן כרוכה בתופעות לוואי קלות.

המחקר הענף בתחום עוסק בבדיקת גורמי המחלה ובהתאם יעילות של תרופות מסוג שונה, למשל תרופות אנטי דלקתיות שימנעו ויאטו את מהלך המחלה או תרופות על בסיס אסטרוגן, הורמון המין הנשי, שמגן על תאי העצב במוח, כפי שנבדק במחקרים שבדקו את הקשר בין טיפול הורמונאלי ואלצהיימר. ייתכן ועוד מספר שנים תימצא תרופה שתטפל גם בנזק המוחי הקיים, אך הדרך עוד ארוכה.

תרופות פסיכיאטריות לטיפול באלצהיימר

לחלק מן החולים במחלת אלצהיימר ניתנות תרופות פסיכיאטריות לטיפול בהפרעות ההתנהגות שמהוות לעתים חלק מתסמיני המחלה, כגון דכאון, עצבנות והתפרצויות זעם.

רפואה משלימה לאלצהיימר

טיפולי רפואה משלימה לאלצהיימר כוללים: תוספי תזונה – אנטיאוקסידנטים (במיוחד ויטמין C וויטמין E) נחשבים יעילים למניעה וטיפול במחלה, כיוון שהם מונעים חימצון של כלי הדם במוח. לפי הנטורופתיה מומלץ גם ליטול ויטמין B1 שמסייע למעבר הנוירוטרנסמיטורים במוח וכן פוספוטדיל סרין שעוזר לגמישות קרום תאי המוח. כדי להתאים דיאטה לאדם חולה כדאי להתייעץ עם נטורופת.

תרופות סבתא וצמחי מרפא לטיפול באצלהיימר

גינקו בילובה הוא צמח מרפא שמומלץ על נטורופתים לשיפור הזכרון כיוון שהוא משפר את זרימת הדם במוח. דלעת, גזר ותפוזים נחשבים טובים לשיפור הזכרון. גם אבקת קארי וסויה נחשבים כמסייעים לטיפול במחלה.

טיפולים רגשיים במחלת האלצהיימר

המחלה כרוכה לא רק בדעיכה קוגנטיבית אלא גם בהפרעות התנהגות שונות, בין היתר אי- נחת, דכאון ותחושת ריקנות, פרנויה והתפרצויות זעם שמופנות גם כלפי הקרובים ביותר. לעתים ההתפרצויות הן תוצאה של תחושת התסכול וצריך לזכור שההפרעות הרגשיות וההתנהגותיות יכולות להיות גם תופעת לוואי של תרופות. לכן כדאי  ללמוד על תפקיד בני המשפחה בטיפול בחולה ולהתייעץ עם פסיכולוג או פסיכוגריאטר ולאבחן את מקור הבעיה ואת דרך הטיפול הרצויה.

טיפול באמנות ובמוזיקה

טיפול יצירתי במוסיקה, בתנועה, באמנות פלסטית או אחרת, מפעיל חושים שונים ומסייע לשימור כישורים קוגנטיביים כמו קוארדינציה, התמצאות מרחבית וחשיבה יצירתית. בנוסף, הטיפול מאפשר לחולה לבטא את עצמו ומכניס לחייו עניין ומשמעות. הקשר עם המנחה או המטפל מאפשר קשר טיפולי- חברתי משמעותי והטיפול מהווה עבורו מקום לפורקן וביטוי.

מרכזי יום

מרכזי יום לתשושי נפש מהווים מקום מפגש חברתי. עצם השהייה בחברת אחרים במצב דומה היא חיובית עבור הקשישים שמרגישים מנותקים מעולמם הקודם, ונוסף לכך במרכזי היום נערכים חוגים ופעילויות שונות.

פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק

פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק מסייעים בשמירה על יכולות מוטוריות ובהתאמת עזרים שונים לחולה .

טיפול נוסף המנסה להקל על החולים במחלות הדמנטיות הוא באמצעות שיטת הטיפול באור לחולי אלצהיימר, המקל על החולים בקשיי שינה, הפרעות התנהגות ומצבי דכאון.

האם הטיפולים שמופיעים במאמר זה באמת יעילים? או שמה מדובר במיתוסים? להרחבה: אלצהיימר- מיתוסים ועובדות.

ראו גם:

אשפוז גורם להידרדרות קוגניטיבית של קשישים

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר