סוכרת מהווה גורם סיכון לאלצהיימר

סוכרתסכרת הינה אחד מגורמי הסיכון לאלצהיימר, כך נמצא במחקר אשר נעשה לאחרונה ביפן וכלל כאלף נסיינים. המחקר ביפן מצטרף למחקרים קודמים אשר העלו קשר שבין סוכרת מסוג 2 לסיכון להפרעות דמנציה וסקולרית ואלצהיימר.

סוכרת מסוג 2 מאופיינת בגיל המבוגר בחסר אינסולין אשר יכול להמיר את הגלוקוז לאנרגיה זמינה. הסוכרת גורמת לירידה חדה באיכות החיים ובאורך החיים בעקב פגיעתה בכלי דם. היא עלולה לגרום לאובדן גפיים ונכויות קשות.

מגבלותיהם העיקריים של מחקרים אלה הוא הקושי לקבוע חד משמעית את קיומו של הקשר, אולם בנטרול משתנים רבים, הם יכולים להצביע על סבירות גבוהה. משתנים רבים יכולים להיות קשורים למצבי דמנציה כמו דיכאון, שתיית אלכוהול, תרופות ומחלות סיסטמיות. אולם, בניגוד למחקרים אלה, המחקר האחרון בדק באופן עקבי וארוך חולי סוכרת אל מול קבוצת ביקורת בריאה.

הקשר שבין סוכרת ואלצהיימר

מכניזם הקשר בין שתי מחלות אלה נראה בדמות עמידות לאינסולין. תגובת הגוף בסוכרת מסוג 2 המתגלה בגיל המבוגר, היא תגובה מוטעית לאינסולין. הגוף מפריש כמויות רבות מדי בעוד רמות הסוכר בדם נשארות תקינות.

במחקרים מסוימים נמצא קשר בין עליית רמות האינסולין בצום וסיכויים גדלים לאלצהיימר. כמו כן, האנזים אשר מפרק אינסולין, לאחר ארוחה, אחראי גם על פירוק חלבון בטא עמילואיד. הצטברות חלבון זה יכולה להיות קשורה להתפתחות אלצהיימר.

סיבה אחרת לפיתוח דמנציה יכולה להיות עקב ייצור מולקולות חריגות בהשראת סוכר גבוה. גם אם הקשר בין סוכרת ואלצהיימר יהיה מוטעה, עדיין היא מהווה גורם סיכון להתפתחות דמנציה, עקב פגיעתה בכלי דם, אשר בין היתר מספקים חמצן לאזורים במח. הסוכרת, הגורמת לטרשת עורקים, יכולה לפגוע גם בתגובה הווזומוטורית שלהם וכך ליצור אוטמים קטנים ומרובים ברקמת המוח, אשר יובילו בסופו של דבר לדמנציה וסקולרית.

המחקר האחרון נערך ביפן וכלל כ- 1000 נסיינים. גם מחקר זה, כמו אלו שלפניו, מצא קשר בין התפתחות דמנציה וסוכרת מסוג 2. ייחודו של המחקר הוא במעקב ארוך השנים אשר נעשה אחר החולים ונמשך כ-15 שנה. החולים היו בני 60 וללא עבר של דמנציה או שיטיון.

לעומת קבוצת הביקורת (20%), הקבוצה אשר סבלה ממחלת הסוכרת היו בעלי סיכון מוגבר לפתח דמנציה בכלל, ואלצהיימר בפרט (27%). הסיכון היה חמור יותר ככל שרמת הגלוקוז עלתה לאחר העמסתו. ולכן גם מצב שהוא טרום סוכרתי עלול לעלות את הסיכון לפתח דמנציה.

השלכות מחקר זה חשובות מפני שמחלת הסוכרת מתגלה ביותר ויותר אנשים מדי שנה. מחלת הסוכרת קשורה למצבי השמנה. מכיוון שמחלת העולם המערבי היא השמנה, היארעות המחלה עולה. השליטה והבקרה בתסמיני המחלה וברמות הסוכר חשובים לאין ערוך לאור סיכונים אלה. רבים מהחולים בסוכרת כלל אינם מודעים לבעייתם או מאובחנים באופן רפואי – באתר הסוכרת tevalife תוכלו לקבל הרחבה בנושא הגורמים והטיפול בסוכרת.

שיטות טיפול בסוכרת

הטיפול החשוב במצב זה הוא ראשית כל המניעה. מניעת הסוכרת או המצב ההתחלתי הוא על ידי תזונה נכונה, ירידה במשקל ופעילת גופנית לפחות למשך 30 דקות במשך כל ימות השבוע. המניעה צריכה להיות באופן ברור יותר בקבוצות הנמצאות בסיכון גנטי לפתח סוכרת. עוד על סוכרת באתר Myhealth המכיל מידע רב על אבחון, מניעה וטיפול במחלת הסוכרת.

גם לאחר שהסוכרת התגלתה, החולה חייב להקפיד על לקיחת הטיפול התרופתי באופן רציף ועקבי, על מנת לנסות להימנע מהסיכונים והתדרדרות הצפויה של המחלה, הכוללת בין השאר גם דמנציה.

כמו כן, התרופות הניתנות לטיפול בסוכרת, נבדקות גם באופן השפעתן על חולי דמנציה במצב בינוני.  במחקר חדש שנערך לאחרונה נמצא כי ספריי אינסולין לאף מסייע לחולי אלצהיימר – מחקר זה גם כן, מאשש את הקשר בין שתי המחלות. כמו כן, טיפולים הורמונליים, טיפולים להורדת לחץ דם ורמת כולסטרול יכולים אף לנסות לעזור בקשיים או בירידה קוגניטיבית. המשך המחקרים אשר יבינו את המנגנונים העומדים בבסיס הקשר, יאפשרו פיתוח תרופות נוספות.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר