הקשר בין אלצהיימר לדופמין – איך לשמור על רמות גבוהות של דופמין?

מהו הדופמין ולמה הוא טוב לחולי אלצהיימר?מחלת האלצהיימר היא הפרעה נוירולוגית ניוונית המתאפיינת בירידה הדרגתית של יכולת הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי.

אובדן זיכרון לטווח קצר הוא בדרך כלל הסימפטום הראשון אשר מאפיין את המחלה, תוך שמירה על זיכרון לטווח הרחוק. ככל שהמחלה מתקדמת, כך גדלה הפגיעה בכישורים הקוגניטיביים כגון היכולת לחשב ולהשתמש בחפצים.

הגורם המדויק למחלה עדיין אינו ברור, אולם הפרעה משמעותית בויסות הדופמין במוח עלולה לגרום לתסמינים הקשורים למחלת האלצהיימר.

דופמין הוא מוליך עצבי במוח אשר עוזר לשלוט בתנועות, ויסות פעילות המוח וויסות של זרימת המידע לאזורים שונים במוח. דופמין מיוצר מחומצות אמינו בלתי חיוניות, טירוזין, ונקשר לתפקוד תקין של המוח.

דופמין מעורב בשיבושים בתהליכים הקוגניטיביים הקשורים למחלת אלצהיימר. חולי אלצהיימר סובלים מתסמינים כגון חרדה, דיכאון, אדישות ובעיות נפשיות, הפוגעות בחיי היומיום.

מחקר שפורסם בשנת 2004 ב"פרמקולוגיה מולקולרית" מצא כי היבטים שאינם חלק מן התחום הקוגניטיבי בדרך כלל קשורים לדופמין וסרוטונין.

 דופמין וסרוטונין הם נוירוטרנסמיטורים המשפיעים באופן ישיר על מצב רוח ואיזון רגשי. לדברי חוקרים חולי אלצהיימר מאובחנים עם רמות נמוכות יותר של דופמין בגופם.

טיפולי קונבנציונאלי במחלת אלצהיימר

טיפול קונבנציונלי במחלת האלצהיימר מורכב משילובם של מספר טיפולים, אשר פועלים לצורך האטת התסמינים ומסייעים במניעת הפגיעה הקגניטיבית ההדרגתית.

מחקרים שנעשו בתחום האלצהיימר מראים כי רמות הדופמין נמוכות מהרגיל בחולי אלצהיימר, ולכן חשוב להקפיד על צריכה גדולה יותר של פירות וירקות כחלק מהתפקיט התזונתי ונוגדי החמצון המצויים בפירות ובירקות כגון אבטיח, בננה, תפוחים, סלק ואבוקדו אשר פועלים להגנה על תאי עצב מפני נזק של רדיקלים חופשיים.

דפרניל היא תרופה שנמצאת בשימוש נרחב ומשמשת לטיפול בסימפטומים של מחלת אלצהיימר. התרופה גורמת להאטת הפירוק של הנוירוטרנסמיטורים ומגבירה את השחרור של דופמין. כטיפול למחלת אלצהיימר, דפרניל נקשרת לשיפור בהתנהגותי וקוגניטיבי בחולי אלצהיימר.

הדופמין בגוף

דופמין מיוצר על ידי המוח באופן טבעי ומוביל להרגשת נוחות כללית וביטחון. מחסור בדופמין בגוף גורם לדכאון ופגיעה בכישורים הקוגניטיביים של האדם. קיימות מספר שיטות להגברת רמות הדופמין.

צריכת מזונות עשירים בטירוזין כמו שקדים, אבוקדו, בננות, חלב דל שומן, בשר ועוף, שעועית, שומשום וגרעיני דלעת עשויים לעזור לגוף לייצר יותר דופמין. דופמין עשוי להפחית בהמשך את הנזק של הרדיקלים החופשיים הנגרם לתאי המוח המייצרים דופמין.

צריכה מוגברת של בטא קרוטן וקרוטנואידים בירקות כתומים ופירות, אספרגוס, ברוקולי, סלק, ויטמין C המצוי בפלפלים, תפוזים, תותים, כרובית, כרוב ניצנים וויטמין E העשיר במזונות כמו זרעי אגוזים וגרעיני חמניות, ירקות, ברוקולי, כל אלה מגבירים את רמות הדופמין בגוף. חשוב להימנע ממזונות עשירים בכולסטרול מאחר ואלה גורמים לירידה ברמות הדופמין.

פעילות גופנית מגבירה את רמות הסידן בדם, אשר מעורר בתורו ייצור וספיגה של דופמין במוח.  לכן חשוב להקפיד על פעילות גופנית שבועית קבועה.

דופמין נקשר למצב ערות ולכן חשוב להקפיד על 7-8 שעות שינה במהלך היום. רופאים רבים ממליצים על תוספי תזונה כמו ויטמין B6 וL-פנילאלנין כדי להגדיל את כמות הדופמין במוח. באופן דומה, פנילאתילאמין (PEA), מרכיב המצוי בשוקולד, מעלה את רמות הדופמין.

בהתאם לתסמינים שחולה אלצהיימר מציג, הרופא עשוי להמליץ על תרופות שמטרתן להגדיל את רמות הדופמין בגוף. באנשים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז הנאבקים בהיפראקטיביות ופגיעה בכולת התפקודית, הרופא ימליץ על שימוש בתרופות כמו ריטלין כדי לעורר את ייצור הדופמין במוח.
כידוע רמות נמוכות של דופמין קשורות לדאכון. תרופות נוגדות דכאון משמשות לטיפול במצבים מהסוג הזה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר