עששת ודמנציה

עששת הינה מחלה הקיימת דורות רבים ומשפיעה על בני אדם במשך מאות בשנים. ההשלכה העיקרית של מחלת פה זו היא פגיעה בשיניים והיא יכולה להתחיל להתפתח זמן רב לפני שצצים התסמינים הניכרים יותר לעין כגון חורים והתנוונות השיניים. במידה ומותירים את הבעיה ללא טיפול, העששת יכולה להוביל לכאבים עצומים, עקירת שיניים, זיהומים בחניכיים ובמקרים החמורים ביותר – למוות.

מחלת העששת נוצרת עקב בקטריה המפיקה צורות של חומצה בפה. החומצה משפיעה על השיניים בגלל התוכן הייחודי של השיניים הגורם להן להיות רגישות לחומרים עם רמת PH נמוכה. השיניים של האדם נמצאות בתהליך קבוע של דה-מינרליזציה. אם רמות הPH –  בפה צונחות בצורה קיצונית, תהליך ההידרדרות מואץ וכתוצאה מכך נוצר ריקבון.

עששת ודמנציה אצל מבוגרים

פה לא בריא, כתוצאה מעששת, יכול להוביל לאיבוד שיניים בקרב אנשים מבוגרים. מחקרים רבים הוכיחו שככל שהאדם מתקדם בגילו, הבריאות הכללית שלו, הכוללת את בריאות הפה שלו, הולכת ופוחתת בהדרגה. ככל שמתבגרים, השיניים מאבדות מהחוסן והגמישות אשר איפיינו אותן בשנים המוקדמות יותר וכתוצאה מירידה הדרגתית ומתמשכת בבריאות הפה בקרב מבוגרים, הסיכויים לאיבוד שיניים עולים באופן קיצוני.

מחקרים על עששת ודמנציה

כתוצאה מאיבוד שיניים בגיל מבוגר, נוצרת דמנציה בקרב מבוגרים. אחד המחקרים אשר התבצעו לאחרונה, חקרו בקרב עשרות נבדקים את מצבם הבריאותי הכללי לאור הרישומים הדנטליים שלהם על מנת לבדוק האם קיים קשר בין התפתחות דמנציה אצל מבוגרים לבין איבוד שיניים.

התברר כי מתוך כל המבוגרים אשר השתתפו במחקרים הללו, אלו אשר נותרו עם עשר שיניים או פחות היו בעלי סיכויים גבוהים יותר לפיתוח אלצהיימר או צורות אחרות של דמנציה, מאשר אלו אשר היו להם למעלה מעשר שיניים בפה.

מחקר נוסף אשר התבצע בקרב אלפי גברים ונשים מגיל 60 ומעלה והיה מורכב ממגוון מבדקי זיכרון, במטרה לאתר את הבקטריה הגורמת לדלקת בחניכיים, תוצר נוסף של מחלת העששת, המחלישה את האחיזה של השן בחניכיים. המחקר גילה כי נבדקים עם רמת גבוהה מאוד של בקטריה היו בעלי סיכוי כפול להיכשל במבדק הזיכרון המבוסס על אריתמיקה מנטלית – אף אחד מהם לא יכל לזכור רצף של שלוש מילים אשר הוצג להם במסגרת המבדק.

המסקנה של המחקר היתה כי יש מספיק עדויות בשטח על מנת להסיק כי ישנו קשר אפשרי בין בריאות פה עגומה לבין דמנציה. החוקרים עוד לא ידעו לומר מדוע קשר זה קיים, אולם הבקטריה החודרת לחורים בשן, שנוצרים בעקבות עששת, יכולה לפגוע במערכת העורקים – ופגיעה בעורק קושרה בעבר לדמנציה.

הבקטריה, עקב חדירתה לגוף דרך הפה, פוגעת גם במערכת החיסונית של הגוף. התאים החיסוניים תוקפים את הגורמים הזרים שחדרו לגוף ויוצרים דלקת. במשך הזמן, הדלקת הזאת יכולה לפגוע בדפנות העורקים. כמו כן, המתקפה של המערכת החיסונית על הבקטריה יכולה להוביל לדמנציה וליצור בעיות הקשורות למערכת הלב וכלי הדם.

הדם הזורם בגוף האדם נושא בתוכו חומרים מזינים לאיברי הגוף השונים ומסלק חומרים רעילים. כאשר זרם הדם מתעכב באיבר מסויים בגוף, אז מתחילות לעלות בעיות עם אותו איבר. דלקת ופגיעה במערכת העורקים בגוף נגרמות על ידי בקטריה הקשורה למחלת חניכיים כלשהי, אשר מובילה כתוצאה מכך למחלת האלצהיימר.

מסקנה: חשוב לצחצח שיניים בכל יום

החשיבות של צחצוח שיניים אינה מוגבלת לנורמות של יופי ואסתטיקה, בהן על פי המקובל בחברה, האסתטיקה של האדם נקבעת בין השאר על פי לובן וניקיון שיניו, אלא בעלת חשיבות מהותית לבריאותו של האדם בהמשך הדרך ולמניעת התפתחות דמנציה.

לשם כך, על כל אחד להקפיד על צחצוח השיניים ושטיפתן פעמיים ביום, כל יום, בבוקר ובערב לפני השינה. כמו כן יש להקפיד על ניקוי השיניים באמצעות חוט דנטאלי ולוודא כי מנקים תחת קו החניכיים על מנת להסיר שאריות אוכל ופלאק אשר הצטברו שם.

כמובן, חשוב לבקר את רופא השיניים פעמיים בשנה לשם ניקוי עמוק ומקצועי של השיניים ואיתור התפתחות עששת בשלביה הראשוניים, בטרם תהפוך לבעיה רצינית יותר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר