רופא גריאטרי

רופארפואה היא תחום גדול מאוד, הכולל תחומי התמחות רבים. אין רופא שיכול להיות מומחה בכל התחומים, להכיר את כל המחלות ואת כל הטיפולים. לפעמים ההתמחות הרפואית קשורה לאזור הנגוע בגוף (למשל- אף אוזן גרון, רפואת עיניים, נוירולוגיה שמתמקדת במח ועוד) או התמחויות אחרות הנוגעות לגילם של המטופלים.

לדוגמא, רופאי ילדים מתמחים במחלות שאופייניות לילדים וגם באופן שבו אפשר וכדאי לגשת לילדים על מנת לבדוק אותם ולהעניק להם טיפול רפואי. באופן דומה, קיים תחום ברפואה שמתמקד בקשישים ובמחלות האופייניות להם. זוהי הגריאטריה.

צורך ברופאים גריאטריים

הצורך ברופאים המתמחים בקשישים עולה ככל שעולה תוחלת החיים, משום שיש יותר קשישים, אשר סובלים ממחלות האופייניות לגיל. בנוסף, קשישים נוטים לחלות לעיתים תכופות במספר מחלות בעת ובעונה אחת, ויש צורך ברופא שיוכל לקחת בחשבון את השפעות המחלות השונות זו על זו, את השפעת התרופות זו על זו ואת תפקודו הפיזי, הנפשי והכללי של הקשיש באופן כללי.

רופאים גריאטרים עוסקים בכל תחומי החיים של הקשישים. עליהם לבדוק מצבים קלינים רפואיים (כלומר, קיומן של מחלות כלליות או ספציפיות לגיל הזהב), לערוך בחינה של תפקוד מנטאלי-קוגניטיבי, לבדוק את משטר הטיפול התרופתי שמקבל הקשיש לטיפול במחלות או למניעתן (כמו מדללי דם, תרופות נגד לחץ דם גבוה ועוד), לבדוק את מצבו התזונתי של הקשיש ולהתייחס למצבו הנפשי.

דמנציה

דמנציה (שטיון) היא מצב בו עקב מחלה (אלצהיימר), או פגיעה אחרת במח (פגיעת ראש, שימוש בחומרים ועוד), חל ניוון או מוות של תאים במח האחראים על תפקודים קוגניטיביים, ולכן מתחילות להתבטא פגיעות בתפקודו הקוגניטיבי של החולה. דמנציה עשויה להופיע בכל גיל, מסיבות שונות, אך היא נפוצה בעיקר בקרב קשישים. הגורם המומחה המטפל במצבים של דמנציה הוא רופא גריאטרי (לעיתים בלוית נוירולוג ופסיכיאטר). תפקידו של הגריאטר כולל שלושה אלמנטים עיקריים:

  • אבחון אלצהיימר ודמנציה: כאשר אדם מרגיש או שסביבתו מבחינה, בכך שהוא מתקשה לבצע פעולות קוגניטיביות כפי שנהג לעשות בעבר- הוא שוכח בקלות, מאבד חפצים או הולך לאיבוד בעצמו, מתקשה לכתוב ולקרוא, מתקשה לדבר ולהבין שפה ועוד, עליו לפנות לאבחון מוקדם ככל האפשר אצל רופא גריאטרי. בשלב האבחון, אוסף הגריאטר היסטוריה רפואית של החולה מפיו, מפי בני משפחתו וקרוביו ומפי הרופאים המטפלים בו בקהילה. לאחרונה, נקבעו הנחיות חדשות לאבחון אלצהיימר, בהן הומלץ לרופאים, ביניהם גריאטרים, להרחיב את מספר הבדיקות אשר נועדו לאבחן אלצהיימר.

בנוסף, עשוי הרופא הגריאטרי לערוך מספר מבחנים קוגניטיביים על מנת להעריך את רמת תפקודו של החולה, למשל שאלון מיני מנטל. במקרים מסוימים עשוי הרופא להפנות את החולה לסריקות מח שונות (CT או MRI). אבחון של דמנציה כולל מספר פגישות לאורך זמן, משום שדמנציה מוגדרת כמצב פרוגרסיבי, כלומר התפקוד הקוגניטיבי הולך ויורד במשך הזמן.

  • טיפול בחולה: למרות שדמנציה היא מחלה חשוכת מרפא, יכול הרופא הגריאטרי להתאים לחולה התערבויות שעשויות להקל על אורחות חייו ואפילו לעכב את התפתחות המחלה. הטיפול בדמנציה כולל טיפול תרופתי (בהתאם למחלה שהובילה לדמנציה), וכן המלצות לשמירה על הקשיש (נעילת הבית, ניהול רישום של מיקומם של חפצים וכד'). בהקשר זה, על הגריאטר לקחת בחשבון גם מחלות או מצבים אחרים הדורשים התערבות והתייחסות ולהתאים טיפול כוללני בקשיש.
  • הסדרת סביבת טיפול הולמת: מצבים דמנטיים שונים, ברמות התפתחות שונות, דורשים התערבויות טיפוליות מקיפות. הגריאטר יכול לעזור לקשיש ולבני משפחתו להתאים סביבה טיפולית הולמת, בין אם בביתו תחת השגחתם של בני משפחתו או מטפל סיעודי בשכר, ובין אם בבית אבות סיעודי המעניק טיפול והשגחה גריאטרית במשך כל שעות היממה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר