טיפול בדונפזיל

הפרעות קוגנטיביותבשנים האחרונות נעשו נסיונות להשתמש בדונפזיל (תרופה אשר פותחה לשימוש במחלת האלצהיימר) באוכלוסייה הסובלת מהפרעות קוגניטיביות קלות.

דיווח שפורסם בדצמבר 2010, בדק מספר מחקרים אשר נעשו לגבי השפעת טיפול בדונפזיל באנשים הסובלים מהפרעות קוגניטיביות קלות.

הפרעות קוגניטיביות קלות

הפרעות קוגניטיביות קלות או במינוח הרפואי mild cognitive impairment-MCI, היא בעיה הנמצאת בסולם בין הירידה הטבעית המתרחשת בחשיבה קוגניטיבית כחלק מתהליך ההזדקנות, לבין מצב של דמנציה מאובחנת. כל התסמינים יהיו קלים יותר מאשר במצב של דמנציה, אך יעוררו את תשומת ליבו של החולה ובני משפחתו.

הפרעות קוגניטיביות קלות – תסמינים

  • בעיות בזיכרון -שכחה של אירועים, חוסר התמצאות קל בסביבה.
  • חשיבה- איבוד קו מחשבה בעת שיחה,  צפייה בסרט, קריאת ספר.
  • שפה – חוסר יכולת למצוא את המילה הנכונה.
  • שיקול דעת – קושי בקבלת החלטות או בביצוע משימות.
  • שינויי מצב רוח – דכאון, חרדה, תוקפנות ואפתיה.

לחולים הסובלים מ-MCI יש סיכוי גבוה יותר לסבול בעתיד ממחלות דמנציה אחרות כגון אלצהיימר, בעיקר כאשר התסמין העיקרי הוא אובדן זיכרון. לא בכל המקרים המצב מתפתח לדמנציה ומצבם של חלק מן החולים נשאר יציב, ללא החמרה בתסמינים. בחלק מן המקרים אף נצפתה רזולוציה של המצב.

נראה כי הנזק המתרחש בתאי המוח בסובלים מהפרעות קוגניטיביות קלות דומה לסוגים אחרים של דמנציה, אך השינויים עצמם פחות משמעותיים וחמורים. דוגמאות לשינויים פתולוגים:

  • תהליכים המתרחשים במחלת האלצהיימר כגון הצטברות חלבונים בין תאי המוח הגורמים להרס התאים.
  • שינויים מבניים אשר מתרחשים במחלות ניווניות כגון מחלת פרקינסון.
  • אירועים מוחיים הנגרמים מסתימה של כלי דם קטנים מאד ברקמת המוח. סינדרום הנקרא דמנציה וסקולרית
  • בדיקות כגון CT או MRI יכולים להדגים שינויים, כגון ירידה במסת המוח, אשר נפוצה במחלות דמנציה.

טיפול בדונפזיל

דונפזיל או אריספט (Aricept), תרופה אשר מסוגלת לחדור לרקמות המוח והשימוש העיקרי בה הוא לצורך האטת התסמינים של אלצהיימר. התרופה היא חלק ממשפחת התרופות  cholinesterase inhibitors, אשר מונעות את הפירוק של חומר חשוב במוח המקשר בין תאי עצבים ונקרא אצטיל-כולין. במחלת האלצהיימר ידוע כי חלק מהתסמינים נגרמים בשל כמות מופחת של חומר זה, לרוב תסמינים הקשורים לבעיות זיכרון.

יעילות התרופה אינה ידועה במאה אחוז, אך מחקרים שבוצעו מראים האטה מסוימת בהתפתחות התסמינים הקוגניטיבים. שילוב של דונפזיל עם תרופה נוספת הנקראית ממנטין, מאיטה את התפתחות התהליכים בצורה משמעותית יותר.

יעילות דונפזיל בהפרעות קוגניטיביות קלות

סקירת המאמרים שפורסמה לאחרונה, בחנה את התוצאות של שלושה מחקרים שונים שבוצעו בנוגע להשפעות של דונפזיל ב-MCI. כל המחקרים יחדיו בדקו כמעט 800 חולים. מידת התפקוד שלהם נעשתה באמצעות מבדק הנקרא שאלון מיני מנטל (MMSE), אשר וידא כי אכן החולים סובלים מאמנזיה (שכחה) או מהפרעות קוגניטיביות קלות ולא מדמנציה מובהקת.

מתוך שלושת המחקרים, שניים הראו תוצאות הקשורות לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי, מחקר אחד הראה שיפור קל ביכולות חשיבה לטווח הקצר, אך התבסס רק על שאלון אחד. בנוסף לכך המחקר הציג תופעות לוואי בחולים רבים. מרבית תופעות הלוואי היו קשורות למערכת העיכול. המחקרים האחרים לא הראו כל שינוי בתסמינים בעקבות שימוש למשך 24 שבועות בדונזפיל.

המסקנה העיקרית של המאמר הייתה כי לא קיימות מספיק עדויות מחקריות לשימוש בדונפזיל בחולים הסובלים מ-MCI. תופעות הלוואי הן משמעותיות, התועלת לחולים הינה מינורית ובעיקר קיימת בטווח הקצר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר