אבחון דמנציה ואלצהיימר על ידי נוירופסיכולוג

נוירופסיכולוגנוירופסיכולוג הוא פסיכולוג שסיים שתי שנות לימודים נוספות לאחר לימודי הפסיכולוגיה, כדי לקבל הכשרה נוספת בנוירופתולוגיה ונוירולוגיה. הוא מיומן לפרש את התוצאות המתקבלות ממדי הערכה נוירופסיכולוגיים בהקשר ההיסטוריה הפסיכיאטרית והרפואית של המטופל, והשוואת ביצועיו עם אחרים בגיל ובניסיון חיים זהים.

לאחר ביצוע בדיקה מקיפה, יכול נוירופסיכולוג לקבוע את סוג הדמנציה ממנה סובל המטופל. תחומי הטיפול שלו כוללים היבטים נרחבים, כולל טיפול במחלקות לנוירולוגיה ופסיכיאטריה, מרפאות שיקום, אשפוז נוירולוגי, רפואה כללית, שירותים גריאטריים ושיקום מקצועי בבתי חולים ובמרכזים רפואיים.

תפקיד בדיקה נוירופסיכולוגית

בדיקה זו מומלצת להערכת ואבחון ליקוי קוגנטיבי ודמנציה בקרב מבוגרים. הבדיקה מבחינה בין הסוגים השונים של דמנציה. פרשנות תוצאות הבדיקה, המתקבלות באופן אישי לכל מטופל, מהוות את המסקנות הנדרשות לגבי התפקוד המוחי והשפעותיו על ההתנהגות.

הערכה נוירופסיכולוגית לאדם הסובל מדמנציה נמשכת שעתיים או שלוש, תלוי בסובלנות המטופל, ונועדה לבחון את ביצועי המטופל. הבדיקה כרוכה בבדיקת זיכרון, קשב, מהירויות עיבוד, שפה, כישורים חזותיים מרחביים, ביצועי תפקוד ומיומנויות מוטוריות.

חשיבות בדיקה נוירופסיכולוגית

התפקוד הקוגנטיבי של אדם נמצא בשיאו בשנות העשרים והשלושים לחייו, ולאחר מכן יורד לאט עם הגיל, כשהשינויים המשמעותיים ביותר מתרחשים בתחומי עיבוד, זיכרון ותשומת לב. שינויים אלו מתקדמים מעבר לתוחלת החיים, וקצב הירידה מתחיל להיות משמעותי בשנות השישים. מסיבה זו, רוב האנשים חווים שינויים תפישה בתפקוד הקוגנטיבי שלהם, בגילאים מבוגרים.

ליקוי קוגנטיבי מתון הוא מצב המאופיין בליקויים קוגנטיביים אותם ניתן לאתר באמצעות בדיקה קלינית או בדיקה קוגנטיבית רגשית. בדיקה נוירופסיכולוגית היא השיטה הנפוצה ביותר לאבחון אלצהיימר.

הקריטריונים הנפוצים ביותר לאבחון מחלת אלצהיימר הם אלו שפותחו על ידי המכון הלאומי לנוירולוגיה והפרעות תקשורת, שבץ, אלצהיימר והפרעות קשורות. קריטריונים אלו דורשים כי ירידת הערך בתפקוד ובחשיבה צריכים להיות מאושרים על ידי בדיקה נוירו פסיכולוגית.

מהלך בדיקה נוירופסיכולוגית

בדיקה נוירופסיכולוגית חוזרת ונשנית עוקבת אחר התקדמות הדמנציה ויכולה גם להעריך את יעילות הטיפול התרופתי או שיטות שיקום אחרות. רוב הנוירולוגים, הפסיכיאטרים והרופאים לגריאטריה משתמשים במערכות אבחון וכלים מיוחדים לאיתור התסמינים העיקריים של דמנציה.

ביצועים בסוגים מסוימים של מבדקים נוירו פסיכולוגיים מאתרים רגישויות ומאפיינים משמעותיים המנבאים את אפשרות הנבדקים להמשיך לפתח דמנציה.

לדוגמה, נבדקים המפגינים ליקויים במשימות זיכרון רשימות מילים, משימות שטף מילולי המבוסס על קטגוריה, ומשימות מהירות עיבוד, נמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר.

מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולרית

אלצהיימר היא הסוג הנפוץ והמוכר ביותר של דמנציה, והיא מאופיינת באמצעות בדיקות נוירופסיכולוגיות המאתרות את הקשיים הראשוניים הכרוכים בלמידה וזכירת מידע חדש, זיכרון לטווח הארוך והתקדמות המחלה.

ממצאים אלו מתרחשים כתוצאה מנזק דו צדדי מדיאלי של האונה הרקתית, ההיפוקמפוס, הפוגע באופן קשה ביכולת המטופל ללמוד מידע חדש. לדוגמא, חולה באלצהיימר מוקדם, עשוי להיות מסוגל לחזור בקלות ובמדויק על רשימה קצרה של מילים, לאחר ששמע אותה, אך עשוי לא לזכור לחלוטין או אף להכיר את כל המילים האלו, כעבור מספר דקות.

בדיקה נוירופסיכולוגית משמשת להבדלה מוקדמת בין מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולרית, כמו גם לזיהוי מטופלים החווים את שני המצבים. באופן כללי, מטופלים עם אלצהיימר מפגינים ביצועים טובים יותר במדדי תפקוד ביצועי, בהשוואה למטופלים עם דמנציה וסקולרית.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר