תרופה חדשה יעילה למחלת אלצהיימר

תרופהניסוי רפואי חדש הראה ששימוש בתרופה הנקראת ORM-12741 אצל חולי אלצהיימר יכולה להביא לשיפור במצב הקוגניטיבי, ולהקל על תסמיני המחלה. התרופה, אשר פועלת על קולטני alpha-2C במוח גורמת להשפעה מיטיבה עם חולי אלצהיימר וגורמת לשיפור המצב.

הנחת החוקרים היא שהשפעת התרופה על פעילות המערכת הסימפתטית אשר מופעלת ברגעי עקה וגורמת לתגובה הנקראת “Fight or Flight” גורמת בעקיפין גם להפחתת הניוון הקוגניטיבי אצל חולי אלצהיימר. חשוב לזכור שמדובר במחקר ראשון בלבד, ודרוש עוד מחקר רב על חתך אוכלוסייה גדול יותר על מנת לאשש את הטענה.

מחלת האלצהיימר היא מחלה נפוצה חשוכת מרפא

מספר האנשים בעולם אשר סובלים ממחלת האלצהיימר הולך ועולה עם השנים. ככל הנראה, עד שנת 2050 , כ-13.8 מליון אנשים יסבלו מהמחלה, אשר נכון להיום נחשבת למחלה חשוכת מרפא.

מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית של מערכת העצבים, אשר גורמת לירידה הדרגתית ברמה הקוגניטיבית עד הגעה לחוסר תפקוד מקיף. נכון להיום, נהוג להשתמש בתרופות מסוגים שונים כמו ממנטין או מעכבי כולין אסטראז, אשר יכולים להפחית את ההתדרדרות בצורה מסוימת, אך עדיין מדובר בטיפול תומך בלבד ורוב חולי האלצהיימר יהפכו לבלתי עצמאיים תוך מספר שנים.

שיפור במצב לעומת קבוצת הביקורת

במחקר שבוצע, בחרו החוקרים 100 חולים הסובלים מאלצהיימר ברמה בינונית, ומטופלים ב-2 תרופות (מעכבי כולינאסטרז וממנטין). משתתפי המחקר חולקו ל-2 קבוצות: קבוצת המחקר שקיבלה את התרופה וקבוצת הביקורת אשר קיבלה את הפלצבו. המחקר נערך במשך 4 חודשים, ובמקביל לטיפול בתרופה החדשה (או הפלצבו) טופלו החולים גם במעכבי כולינסארז אך הפחיתו את הטיפול בממנטין.

בתחילת המחקר, עברו המשתתפים מספר מבדקים קוגניטיביים במטרה לקבל את הרמה הקוגניטיבית הבסיסית שלהם, ועל מנת שישמשו רפרנס להמשך המחקר. לאחר 3 חודשים, נבדקו הנחקרים בשנית, ותוצאות המחקר היו מרחיקות לכת: תוצאות מבחן הזיכרון של משתתפי קבוצת המחקר השתפרו ב-4%, ולעומת זאת התוצאות של קבוצת הביקורת ירדו ב-33%.

מסקנת החוקרים הייתה שלא רק שהתרופה החדשה מונעת את התדרדרות המצב, היא גם יכולה לשפר במקצת את התפקוד הקוגניטיבי הפגוע. תוצאות מחקר זה גורמות לתקוות רבות לגבי השימוש העתידי בתרופה לחולי אלצהיימר, ומשמשות הוכחה לכך שמחקר רפואי יכול להביא לטיפול משמעותי במחלה נפוצה וקשה.

הטיפול התרופתי המקובל במקרים של אלצהיימר

נכון להיום הטיפול התרופתי במחלת האלצהיימר יכול לשפר במקצת את איכות חייהם של החולים ולהפחית את התדרדרות המצב, אך השפעתו מוטלת בספק ועל פי רופאים רבים הוא אינו עוצר באופן משמעותי את ההתדרדרות הקוגניטיבית.

הטיפול התרופתי יכול לעזור במקצת לשיפור הזיכרון ולהפחתת הירידה הקוגניטיבית, אך לאחר תקופה מסוימת ההתדרדרות ממשיכה והחולים ממשיכים לפתח תסמינים קוגניטיביים שונים. הטיפול התרופתי כולל:

  • מעכבי כולינאסטרז (Donepezil, Galantamine, Rivastigmine) – תרופה המגבירה את התקשורת הכימית בין התאים, ובכך משפרת את העברת האותות העצביים במוח. מדובר בתרופה העוזרת לכמחצית מהחולים ולכן יעילותה מוטלת בספק.
  • ממנטין – תרופה הפועלת על מנגנון אחר של תקשורת תוך מוחית, אשר גורמת להפחתת התקדמות המחלה ואיזון הסימפטומים.

מלבד הטיפול התרופתי, חשוב מאוד להעניק לחולי האלצהיימר סביבה תומכת ואוהבת, ולהקפיד על פעילות גופנית ותזונה מקיפה.

משמעות המחקר לטיפול וההתמודדות עם האלצהיימר

למרות שמדובר במחקר ראשון אשר בוצע על כמות מטופלים קטנה יחסית ואינו כולל השפעות ארוכות טווח, ייתכן שהתרופה החדשה תיכנס כטיפול סטנדרטי לאלצהיימר בשנים הקרובות. מכיוון שלא ידוע עדיין על טיפול טוב יותר, במידה ומחקרים עתידיים יראו שהתרופה אכן יעילה וטובה, אין מניעה לכניסתה לפרוטוקול הטיפול במחלה ולשיפור מצבם של חולים רבים.

ראו גם:

תרופה נוספת לטיפול באלצהיימר

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר