פורטל אלצהיימר
  • בית
  • אבחון
  • טיפול
  • דמנציה
  • החיים עם אלצהיימר
  • גיל הזהב
  • זכויות
  • עדכונים
  • יעוץ והכוונה – פתרונות דיור
  • בית
  • אבחון
  • טיפול
  • דמנציה
  • החיים עם אלצהיימר
  • גיל הזהב
  • זכויות
  • עדכונים
  • יעוץ והכוונה – פתרונות דיור

האם שרימפס פעם בשבוע יכול למנוע אלצהיימר?

שרימפסשרימפס נחשב למזון עשיר בחומצות שומן אומגה 3, ומסייע לשיפור מצב הרוח. אומרים שיש אנשים שאוכלים שרימפס נוטים להיות פחות מדוכאים. מחקרים הראו כי אם חומצות שומן אלו מופחתות בגוף, מתרחשת ירידה בבריאות הנפש, המגבירה את הסיכוי לפתח מחלת אלצהיימר.

שיפור בזרימת הדם למוח מתאפשר עם צריכה קבועה של חומצות שומן אלו, והתעוררות הורמונים המשפרים את מצב הרוח באמצעות שיפור תחושות טובות הנובעות מההורמון סרוטונין. ירידה ברמות הסרוטונין נחשבת כגורם משמעותי לדיכאון.

הקשר בין שרימפס לבין מניעת אלצהיימר

מדענים הדגישו במחקר שפורסם בפברואר 2016 בכתב העת של איגוד הרפואה האמריקני, את נושא היחסים הסבוכים בין אכילת שרימפס, חומצות שומן, כספית ודמנציה בקרב אנשים מבוגרים. הם סקרו את הרגלי התזונה של קבוצת משתתפים במחקר, מידי שנה, החל משנת 1997, כולל קבוצת משנה בת 286 משתתפים שנפטרו בין השנים 2004 ו-2013. הם ביצעו נתיחות מוחיות על מנת להתבונן על רמות הכספית ולבדוק אם קיימים נזקים נוירולוגיים המעידים על דמנציה.

אמנם נמצאו רמות גבוהות של כספית במוחם של משתתפי המחקר שדיווחו על יותר אכילת שרימפס, אך לרמות אלו לא הייתה כל השפעה על נזק נוירולוגי. המשתתפים שדיווחו על אכילת שרימפס לפחות אחת לשבוע, נמצאו בסיכון נמוך יותר לקיום סימני ההיכר של מחלת אלצהיימר, כולל פלאקים של עמילואיד במוח.

ממצאי המחקר

המדענים סבורים שממצאי המחקר מרשימים ביותר. הם משערים שאכילת שרימפס קשורה בהפחתה בנוירופתולוגיה, אך אם קיימות רמות גבוהות של כספית במוח, ההשפעות יעבדו נגד. אלא שבמהלך המחקר לא נמצאו כלל רמות כספית גבוהות.

לעומת זאת, המלכוד הוא שהחוקרים ציינו את היתרון בקרב המשתתפים בעלי גורם סיכון גנטי חזק בלבד לאלצהיימר. משתתפים אלו נשאו גרסת גן שנקרא APOE4, אשר קשור לסיכון גבוה יותר להתפתחות אלצהיימר.

החוקרים דירגו את כמות הנזק הנוירולוגי בו הבחינו בסולם של אחד עד ארבע, משום נזק ועד לרמה הגבוהה ביותר של נזק. בין משתתפי המחקר שנשאו את הגרסה הגנטית APOE4, נמצאו פחות סיכויים לנזקים מוחיים בקרב האנשים שאכלו לפחות מנה אחת של שרימפס בשבוע, לעומת המשתתפים שאכלו פחות מכמות זו.

מסקנות המחקר

המדענים סבורים שאנשים ללא הגן APOE4 עדיין יכלים להגן על עצמם מפני אלצהיימר באמצעות אכילת שרימפס, אך המחקר הנוכחי לא היה גדול דיו לזיהוי ההטבות. תיאוריה אחת גורסת שצריכת שרימפס עשויה להועיל יותר בגיל מבוגר, מתוך הנחה לפיה ככל שאדם מתבגר הוא מאבד DHA במוח, שהיא מולקולה חשובה לשמירת בריאות המוח. מולקולה זו היא אחת מחומצות השומן העיקריות אותה ניתן להשיג בדגים. אנשים הנושאים את הגן APOE4 נחשבים כחסרים יותר DHA במוח, ולכן צריכת שרימפס מועילה להם אף יותר.

באשר לשאלה האם הכספית מגבירה את הסיכון ללקות בדמנציה, המדענים אינם סבורים שקיימות ראיות התומכות בקביעה זו. לדעתם, המתכות הכבדות בגוף גרמו לנזקים בגילאים מוקדמים יותר, שהתבטאו בכאב עצבי, גירוד או צריבה.

לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

077-9033850

לייעוץ חינם בבחירת בתי אבות לחצו כאן
המאמרים הנצפים ביותר
  • דמנציה דמנציה פרונטו טמפורלית
  • התרופה צרבונין העוזרת לחולי אלצהיימר בדרך לישראל
  • הפרעות שינה בקרב חולי אלצהיימר הפרעות שינה בקרב חולי אלצהיימר
  • תרופת אסנטה לטיפול בתסמיני אלצהיימר
  • דמנציה דמנציה וסקולרית
תנאי שימוש
כל הזכויות שמורות לבעלי האתר אין לעשות כל שימוש בתוכן. האתר אינו מהווה או מחליף חו"ד/ ייעוץ/ שירות רפואי
התקשרו צרו קשר
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס