במעבדה של ד”ר גדי תורג’מן, המכהן כראש המחלקה לקדם רפואה באוניברסיטת אריאל, מתנהל בימים אלה מחקר מהפכני הבוחן את האפשרות לטפל במחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות נרכשות כמו למשל אלצהיימר, באמצעות הזרקה של תאי גזע.
כיצד יכולים תאי הגזע לסייע לטיפול באלצהיימר?
לפי ד”ר תורג’מן, תאי הגזע מסוגלים לעודד יצירה של נוירונים (תאי עצב) חדשים במוח באזור הנקרא היפוקמפוס. ההיפוקמפוס הוא אחד האזורים בקליפת המוח, כאשר לכל אדם יש היפוקמפוס אחד בכל אחת מהאונות הרקתיות (סך הכול שני היפוקמפוסים). ההיפוקמפוס משחק תפקיד מרכזי ברכישה של זיכרונות חדשים בנוגע לאירועים ועובדות ומשתתף בתהליכים שונים הקשורים לזיכרון לטווח הקצר.
היתרונות של תאי הגזע לטיפול באלצהיימר
במחקרים שמנהל ד”ר גבי תורג’מן נמצאו זוג תגליות חשובות שיש בהן כדי להוות תקווה לעתיד. הראשונה היא שלתאי הגזע המוזרקים לחולה ישנה השפעה ארוכת טווח.
אי לכך, אין צורך ליטול את התרופות באופן יומיומי אלא אחת למספר חודשים בלבד. בנוסף לכך, גילה ד”ר תורג’מן כי ניתן להזריק את תאי הגזע לדם פריפרי שכן הם מסוגלים לנדוד באופן עצמאי להיפוקמפוס. הודות לכך, ניתן לחסוך את ההזרקה הישירה לרקמת המוח, הטומנת בחובה סיכונים מסוימים.האם ניתן כבר היום ליישם את ממצאי המחקר?
יש לציין כי המחקר החשוב נמצא עדיין בשלב הפרה-קליני, כאשר המשמעות היא שטרם בוצעו ניסויים בבני אדם. עם זאת, בימים אלה נערכים ניסויים רבים בהם נעשה שימוש בתאי גזע לטיפול במחלות שונות הקשורות למערכת העצבים המרכזית בבני אדם.
החוקרים שערכו את המחקר מאמינים כי הודות לניסויים השונים המבוצעים כיום, השימוש בתאי גזע לטיפול במחלות המערבות את המוח יקבל את האישורים המתאימים ובעקבות זאת יוכלו להמשיך בניסויים ולבדוק את השפעת תאי הגזע על בני אדם.