קפה ואלצהיימר

אלצהיימר וקפההאם שתיית קפה במהלך החיים מפחיתה את הסיכון ללקות במחלת אלצהיימר? מספר מחקרים נעשו בעשור האחרון על הקשר בין שתיית משקאות המכילים קפאין, כגון קפה ותה והשפעתן על הסיכון להתפתחות דמנציה.

מחקר שפורסם בשנת 2009 ונעשה בשיתוף פעולה של מספר מרכזים לחקר מחלות הדמנציה בשוודיה ובפינלנד, מצא כי שתייה של בין 3-5 כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון למחלת האלצהיימר.

השפעת הקפאין על מערכת העצבים

ההשפעות הממריצות וקצרות הטווח של קפאין על מערכת העצבים המרכזית ידועות מזה שנים רבים, לעומת זאת לא ידוע עד כה, כמה נרחבת ההשפעה הממריצה בטווח הארוך. ידוע כי לקפאין יש יכולת לפעול על קולטנים מסוימים בעצבי המוח הנקראים "קולטי אדנוזין".

קפאין חוסם קולטנים אלו ועל ידי כך גורם לשחרור של חומר הנקרא אדרנלין הידוע כממריץ וגורם לפעולה נרחבת יותר של נוירונים (תאי עצבים) במערכת העצבים המרכזית. פעולה זו גורמת להעלאת קצב הלב, לחץ הדם וזרימת הדם. ידוע גם כי קפאין מעלה ריכוז של חומר נוסף במוח הנקרא דופאמין.

עד היום לא יודע מה הקשר המדויק בין שתיית קפה בגילאים מוקדמים יותר (גיל 30-40) לבין מחלת האלצהיימר. בנוסף לא ברור האם השפעת הקפאין זהה במקרים בהם קיימות מוטציות גנטיות מסוימות (מוטציות בגן ה-ApoE), המקושרות לסיכון מוגבר ללקות באלצהיימר.

מחקרים על אלצהיימר וקפה

ממחקרים שנעשו עד כה על האסוציאציה בין שתיית קפה מתונה ומחלת האלצהיימר, נראה כי קיים קשר כלשהו בין הגורמים:

  • מחקר שנעשה בקנדה בקרב אוכלוסיה מעל גיל 65, מצא כי שתיית קפה יומיומית מורידה את הסיכון ללקות באלצהיימר בכ-30% (במהלך 5 שנים של מעקב).
  • מחקר נוסף שנעשה בשלוש מדינות במקביל (פינלנד, הולנד ואיטליה) הראה כי שתייה של בין 3-5 כוסות קפה ליום מעכבת ירידה בתפקוד הקוגניטבי בכעשר שנים.
  • מאמר אחר הראה כי שתייה של מעל 5 כוסות קפה ביום משפרת את יכולות הביטוי והחשיבה ומורידה התדרדרות קוגניטבית בקרב נשים אך לא בקרב גברים.

למרות התוצאות "המרשימות", משאלוני סקר וממחקרים סטטיסטים נראה כי התוצאות סותרות למדי. חלק מן הפרסומים הראו תוצאות זהות למחקרים אשר הוזכרו, בחלק מן המחקרים לא נמצא כל קשר בין הגורמים, ומחקרים אחרים הראו כי שתיית קפה אף עלולה להזיק, להחריף ולהגביר את הסיכון לדמנציה. נראה כי שתיית תה אינה משפיעה על הסיכון ללקות בדמנציה, אך משפרת יכולות קוגניטיביות.

המחקר שבוצע בשוודיה ובפינלנד בו זמנית, עקב במשך 21 שנה על כ-1400 משתתפים, אשר גילם בשנת 1998 נע בין 65-70. המחקר כלל מילוי שאלונים, ביצוע מעקב קוגניטיבי ותזונתי, מעבר קבוע על תיקים רפואיים ובדיקות תקופתיות של לחץ דם, שומנים בדם ומסת הגוף. בנוסף בכל הנבדקים, בוצעו בדיקות גנטיות לאיתור מוטציות הקשורות למחלת האלצהיימר.

61 אנשים זוהו כחולי דמנציה (48 חולי אלצהיימר) ונראה כי שתיית קפה בצורה מתונה (בין 3-5 כוסות קפה ביום) הפחיתה את הסיכון ללקות במחלת האלצהיימר בכ – 65%, לעומת הימנעות מוחלטת משתיית קפה או שתייה של פחות משלוש כוסות קפה ליום.

ניתן היה לראות את אותו שינוי גם בקרב האוכלוסיה אשר היה ידוע כי היא סובלת ממוטציות גנטיות מסוימות כגון שינוים בגן הApoE . כמו במחקרים קודמים נראה היה כי שתיית תה אינה מובילה לאותה הפחתה.

מסקנות המחקר הן כי יתכן ונמצא מרכיב מניעתי נוסף להפחתת הסיכוי למחלת האלצהיימר, אך כי יש צורך במחקרים נוספים בכדי לבסס מידע זה. בנוסף יש צורך למצוא את הבסיס המולקולרי המדויק להשפעה ארוכת הטווח של הקפאין על מערכת העצבים, בכדי שבעתיד יתכן ונוכל לשלב חומר זה כמרכיב פעיל בתרופות למניעת מחלת האלצהיימר.

מחקרים נוספים בדקו כיצד ניתן למנוע אלצהיימר, אם בכלל והגיעו למסקנה כי קינמון מעכב אלצהיימר וכמוהו גם תזונה נכונה, שמן קוקוס מעכב אלצהיימר, פעילות גופנית, טיפול שוטף בבעיות לב וידיעת שפה נוספת מאטה אלצהיימר.

—> מכונות קפה ביתיות

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר