בדיקות PET-CT לאלצהיימר

בדיקות PET-CT לאלצהיימרמחלת האלצהיימר היא מחלה נוירודגנרטיבית – מחלה ניוונית של תאי המוח הגורמת לפגיעה ביכולת הקוגניטיבית ומתבטאת בעיקר בפגיעה בזיכרון ובהתמצאות המרחבית אשר משליכה על התפקוד היומיומי עד להפיכת החולה לסיעודי.

אלצהיימר היא הגורם המרכזי כיום לדמנציה ולא קיים לה טיפול משמעותי המשפר את איכות חיי החולים. הגורמים למחלה אינם ידועים במלואם, אולם ככל הנראה סיבה העיקרית להתפתחותה היא שקיעת חלבונים במוח.

שיטות לאבחון אלצהיימר

אבחון מחלת האלצהיימר מורכב והמומחים בכל רחבי העולם עודם מחפשים דרכים לאבחון מדויק של המחלה. אחת מדרכי האבחון היא בעזרת מבחנים קוגניטיביים והאחרת היא באמצעות בדיקות הדמיה כגון CT, MRI ו-PET אשר מסייעות לאבחון המחלה בשלבים מאוחרים שלה ותורמות לתהליכי המחקר.

התפתחות הרפואה הגרעינית

טכנולוגית ה-PET-CT הוכנסה לשימוש בבתי החולים בארץ במהלך השנים האחרונות כחלק מהתפתחות הרפואה הגרעינית בה מוזרקות מולקולות המסומנות בחומר רדיואקטיבי לווריד ומועברות לזרם הדם ואינה גורמת לכאב או סבל לחולה. לאחר ספיגתן ברקמה, מבוצע צילום ומהתמונה המתקבלת ניתן לאבחן את אופן תפקוד הרקמה. הבדיקה הינה פשוטה, בטוחה ובלתי פולשנית.

טכנולוגית PET-CT

הבדיקה משלבת דימות תפקודית של הרפואה הגרעינית (PET) יחד עם דימות אנטומית המתבססת על בדיקת CT. התמונה המתקבלת מאפשרת הערכה טובה לגבי פעילות של גידולים ברקמות השונות. הרעיון העומד מאחורי הטכנולוגיה הוא התאמת סוג הסמנים לבדיקה הספציפית.

המכשיר ייחודי ברגישותו הגבוהה לאיתור באמצעות מולקולות של תהליכים בגוף. המולקולות מסומנות בחומר רדיואקטיבי והמכשיר עוקב אחריהן, לאחר שעה מרגע הזרקת החומר, ניתן לבצע את הבדיקה כאשר המולקולות נקלטות באיברים השונים.

יתרונות הבדיקה

בדיקת PET-CT נחשבת למשופרת בהשוואה לבדיקות CT ו-MRI מכיוון שהיא מאפשרת קבלת תוצאות טובות יותר בזכות רזולוציית התוצאות אשר מציגות תמונה עמוקה. המכשיר באמצעותו מתבצעת הבדיקה הינו בעל רגישות רבה ביחס לסוגי הבדיקות האחרות והוא מאפשר אבחון של מחלת האלצהיימר קודם לביטוי הקליני שלה.

לגבי נזקי הקרינה, טרם נקבעו מסקנות ברורות ולכן כל בדיקת הדמיה נשקלת בהתאם למצב הרפואי של הנבדק. ברובם של המקרים הנזק מהקרינה אינו משמעותי ביחס לסיכון הקיים באי ביצועה. השימוש בחומר ברדיואקטיבי הינו במינון נמוך ולרוב אינו כרוך בסיכון כלשהו לנבדק. בקרוב אמור מכשיר ה-PET-CT להשתדרג מה שיפחית את הקרינה במכשיר בכ-40% ללא פגיעה באיכות התמונה המתקבלת.

אפשרות לאבחון מוקדם ומניעת המחלה

סקירת ה-PET או בעברית טומוגרפיה של פליטת פוזיטרונים מאפשרת קבלת תמונה של החלקים הפנימיים בגוף. חשיבות הבדיקה היא באפשרות לאבחון מקדם של המחלה בטרם הופיעו תסמינים כלשהם מה שעשוי לאפשר התאמת טיפול מונע ומקדים עוד בטרם התפרצה המחלה. זיהוי מוקדם אמור להוות בעתיד את המענה העיקרי למחלה ההולכת ומתפשטת.

כיום למעלה מ-44 מיליון איש סובלים מהמחלה ברחבי העולם והתחזיות מדברות על כ-135 מיליון איש אשר יסבלו ממנה עד שנת 2050. שיטת הדימות מאפשרת לזהות סימנים ראשונים של המחלה מוקדם מכפי שניתן היה לערוך עד היום.

תקווה לעתיד

שקיעת החלבונים המאפיינת את מחלת האלצהיימר מתרחשת במשך כעשר שנים עוד בטרם ניתן לזהות תסמיני שכחה ופגיעה תפקודית. החלבונים נאגרים מתחת לפני השטח באופן איטי ועל אף תפקוד תקין ומראה בריא לחלוטין, המוח מתחיל לדעוך בתפקודו.

שיטת הדימות החדשנית בשילוב של שימוש בתרופות חדשות אשר נמצאו כיעילות בהפחתת הצטברות ושקיעת החלבונים במוח, מאפשרים לחוקרים להסתכל באופטימיות אל עבר העתיד והמומחים סבורים כי טיפול בשלב מוקדם מספיק עשוי למנוע את התפרצות המחלה מה שיוצר ציפייה לכך שמחלת האלצהיימר לא תדאיג את העולם בעתיד הלא מאוד רחוק.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר