הקשר בין עישון ודמנציה

מאמר שפורסם לאחרונה על ידי החוקר קייזר פרמננטה במגזין הרפואי archive of internal medicine, הראה כי אנשים המעשנים בצורה כבדה (במיוחד בגילאי אמצע החיים) נמצאים בסיכון של 152% יותר ללקות במחלת אלצהיימר. הסיכון אף גבוה יותר ללקות בסוג אחר של דמנציה הנקראת דמנציה וסקולרית, או דמנציה הנגרמת כתוצאה מפגיעה בכלי הדם הקטנים המזינים את רקמת המוח, הסיכון עומד על כ-172% לעומת אוכלוסיה אשר אינה מעשנת.

עישון ככלל הינו גורם סיכון למספר רב מאד של מחלות, אך עד היום לא היה ברור מה תפקידו בהתפתחות מחלות דמנציה ובמחלת האלצהיימר בפרט. לאור העובדה כי במחלת האלצהיימר יש שלב ארוך בו קיימים שינויים מבניים במוח, אך הם אינם מלווים בתסמינים כלשהם, חשוב מאד לקבוע מה משפיע על התפתחות שלב זה , והאם עישון מזרז את הופעת התסמינים.

מספר מועט יחסית של מחקרים בוצעו בשנים האחרונות בתחום זה, והתוצאות הראו כי  עישון באזור גיל 30-40, אכן מגביר את הסיכון ללקות במחלת  האלצהיימר ומחלות דמנציה אחרות.

למחקרים שבדקו את הקשר בין עישון לדמנציה מגרעות מסוימות, כגון אופייה של קבוצת הנבדקים והעובדה כי חלק מן המחקרים הצליחו להוכיח כי הסיכון קיים, אך רק באנשים הנושאים מוטציות גנטיות אשר מעלות את הסיכון ללקות במחלת האלצהיימר.

המחקר החדש אשר בוצע בצפון קליפורניה, השתמש בקבוצה גדולה יחסית של נבדקים וכלל 21,123 איש. אנשים אלו גויסו על בסיס העובדה כי בין השנים 1978-1985 הם לקחו חלק בסקר גדול אשר כלל בדיקות כלליות תקופתיות, ולמעשה ניתן היה לבדוק את העבר הרפואי שלהם בצורה מדויקת.

נתונים רפואיים על אנשים אלו נאספו במשך כ-14 שנה  (בין שנת 1994-2008). ולמעשה על ידי כך ניתן היה להרכיב פרופיל רפואי מדויק ביותר על כל אחד מן המשתתפים, ולקחת בחשבון גורמי סיכון נוספים.

מתוך כל הקבוצה הגדולה נמצא כי 5367 איש אובחנו כסובלים מדמנציה, מתוכם מעל 1000 מקרים כחולי אלצהיימר . לאחר לקיחה בחשבון (על ידי חישובים סטטיסטים) של משתנים אחרים אשר מעלים את הסיכון לדמנציה, נמצא כי אוכלוסייה אשר מעשנת מעל שתי חפיסות סיגריות ביום, היא בעלת סיכון מוגבר להתפתחות של מחלות דמנציה כגון אלצהיימר ודמנציה וסקולרית.

המסקנה העיקרית ממחקר גדול זה, היא גם המוח בדומה לאיברים אחרים כמו ריאות, לב, כלי דם ועוד , הוא אינו "מחוסן" להשפעות העישון.

הקשר בין עישון ודמנציה אינו היחיד שנבדק. מחקרים נוספים בדקו את הקשר בין אבדן שמיעה ודמנציה וכן בין דכאון ואלצהיימר, גודל המוח ואלצהיימר וכולסטרול ואלצהיימר

ראו גם:

מדבקות ניקוטין שיפרו את המצב הקוגנטיבי אצל אנשים שסבלו מדמנציה

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר