מיניות ואלצהיימר

מיניות ואלצהיימרמעבר להתמודדויות הרבות שכרוכות בחיים משותפים עם אדם חולה אלצהיימר, בני זוג של חולי אלצהיימר נאלצים להתמודד גם עם שינויים בחיי המין. עם התקדמות המחלה, האדם החולה עלול לחוות אדישות מינית וחוסר חשק, או לחילופין חשק מיני מוגבר. לעתים ההתנהגויות המיניות הן בוטות או שמופנות לכיוונים לא מתאימים, למשל כלפי המטפל או כלפי אדם זר ברחוב. בני הזוג והקרובים עומדים נבוכים מול תופעות כאלה, בעיקר כיוון שיכולת התקשורת המילולית הולכת ופוחתת.

הבנה וקבלת עזרה

מה עושים? כיצד מתמודדים עם שינויים במיניות אצל חולי אלצהיימר?

הדבר החשוב ביותר בהתמודדות הוא להבין כי ההתנהגויות ה"מוזרות", שנעות בין אדישות לתוקפנות, בין דכאון לליבידו מוגבר, כל אלה קשורות בהשפעות המחלה. עצם הבנת השליטה המוגבלת של החולה בהתנהגותו עוזרת לנו להיות סבלנים כלפיו ולנסות להקשיב לרצון האותנטי שלו, שלא תמיד יש לו מלים כדי לבטאו.

הדבר השני שחשוב לדעת הוא שיש למי לפנות. אנשי מקצוע המטפלים בחולי אלצהיימר כמו פסיכיאטרים, פסיכוגריאטריה, פסיכולוגים ועוד, מכירים את מגוון השינויים שחלים בהתנהגות המינית של החולים ויודעים לסייע בנושא. לכן כדאי להתגבר על המבוכה ולפנות לעזרה מקצועית.

שני מקרים בהם חשוב במיוחד להתייעץ עם הרופא המטפל הם:

א.      כאשר יש חשש לדכאון- הפרעות מצב רוח הן אחד מהסימפטומים המוכרים והקשים של המחלה, וחוסר חשק מיני הוא פעמים רבות תוצאה של דיכאון. במקרה כזה כדאי לפנות לפסיכיאטר או פסיכוגריאטר לקבלת כדורים נגד דכאון, שהשפעתם יעילה במרבית המקרים. גם טיפול פסיכותרפי יכול לסייע להתגברות על הדכאון.

ב.      כאשר התרופות פוגעות בחשק המיני – תופעות לוואי של חלק מן התרופות הן סיבה נוספת לירידה בחשק או בתפקוד המיני. הרופא המטפל יוכל לשנות את המינון או את סוג התרופה כדי להביא לשיפור בחיי המין של החולה.

כיצד אפשר לשמר את האינטימיות?

כאשר יש בעיות על רקע שינויים בהתנהגות המינית של החולה, כדאי להיזכר בעובדה שאינטימיות בין בני זוג כוללת הרבה מעבר למין עצמו: עצם הקירבה, ההקשבה והשיתוף יוצרת אינטימיות רבה, שלא חייבת להיות מינית. לפעמים האדם החולה מראה חוסר חשק מיני כלפי בן הזוג השני. לעתים דווקא בן הזוג השני, שעייף מעול הטיפול ביתי בחולה האלצהיימר, או שמתקשה לראות את השינויים האישיותיים העוברים עליו, מרגיש שאינו מעוניין ביחסים מיניים.

לעתים בן הזוג החולה מעורר מינית יותר מהרגיל או שמראה התנהגות מינית ילדותית ורגרסיבית. למרות הקשיים, לא כדאי לוותר לגמרי על האינטימיות, אלא לבטא אותה במגע חם מסוג אחר, כמו החזקת ידיים, מסג' או חיבוק. גם עצם ההימצאות המשותפת של בני הזוג יחד, בסיטואציה שאינה טיפולית אלא מעניקה עבור שני הצדדים, יכולה לשפר את ההרגשה והקירבה בין בני הזוג.

חשוב לדעת שכ-3%-8% מקרב חולי האלצהיימר מראים לעתים התנהגות מינית בלתי הולמת, שכוללת שימוש במלים גסות או אפילו מגע בלתי הולם. הדבר נובע מהפגיעה ביכולת השיפוט , שהיא חלק מההשלכות הקוגנטיביות של המחלה. צוותים רפואיים מדווחים כי הם מצליחים לרוב להתגבר על כך באמצעות סבלנות ותושיה, כולל הסברים מפורשים לחולים מה מותר ומה אסור, אך בני משפחה נזקקים לעתים לעזרת איש מקצוע כדי לדעת כיצד בדיוק להציב לחולה גבולות ואיסורים.

חשוב לדעת שלפעמים הדבר נובע פשוט מחוסר נוחות או שעמום, והצעה לפעילות אחרת יכולה לסייע לפתור את הבעיה. גם מגע יומיומי חם, כמו חיבוק או ליטופים, יכולים לסייע בהורדת רמת האגרסיביות.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715476

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר