ההיפוקמפוס הוא שם לטיני שניתן לחלק מסוים במוח הממוקם באונה הטמפורלית (סמוך לרקות). שמו ניתן לו מכיוון שפירוש המילה היפוקמפוס בלטינית הוא דמוי סוסון ים, ואכן, בנתיחה של מוח והוצאה של חלק זה הוא באמת נראה דומה לסוסון ים.
מהו ההיפוקמפוס ומהם תפקידיו במוח?
כאמור, ההיפוקמפוס הוא אזור במוח הממוקם באונה הטמפורלית. המוח שלנו מורכב משתי המיספרות (שני חצאים) ובכל אחת מהן יש היפוקמפוס כך שבסך הכל יש לנו שני “היפוקמפוסים”.
מבחינת זיכרון תפקידו העיקרי של ההיפוקמפוס הוא ביצירה של זיכרונות חדשים. בייחוד זיכרונות הקשורים לעובדות ואירועים. ההיפוקמפוס קשור גם לזיכרונות קודמים ולכן כאשר ישנה פגיעה בהיפוקמפוס ניתן לראות קושי ביצירה של זיכרונות חדשים וכן קושי לשלוף זיכרונות ישנים יותר.
ההיפוקמפוס ממלא גם תפקיד חשוב בכל הקשור לתפיסה מרחבית ולניווט. מניסויים בבעלי חיים ניתן לראות כי ההיפוקמפוס מהווה מעין מפה של המרחב, כמו GPS מוחי שמאפשר לחיות לזכור דרכים בהן הלכו, ואף למצוא קיצורי דרך או מסלולים שונים. מקובל לחשוב כי תפקיד זה קיים גם בבני אדם.הקשר בין אלצהיימר ולהיפוקמפוס
מחלת האלצהיימר היא מחלה נוירודגנרטיבית קשה הפוגעת בתפקודים רבים ובסופו של דבר גורמת לדעיכה איטית של הסובלים ממנה ובסופה מוות.
למחלת האלצהיימר תסמינים רבים אולם אחד המוכרים והבולטים שבהם הוא הפגיעה בזיכרון.הפגיעה המוחית באלצהיימר מתרחשת בעקבות שקיעה של חלבונים שונים ברקמת המוח. חלבונים אלה מתערבים בפעילות המוחית התקינה ומפריעים לקשר שבין הנוירונים להתקיים בצורה סדירה.
אחד האזורים שנוטים להיפגע בשכיחות הגבוהה ביותר כתוצאה משקיעת חלבונים במחלת האלצהיימר הוא האזור הפרונטלי של המוח. פגיעה זו משפיעה מאוד על ההיפוקמפוס. עובדה זו נבדקה מבחינה סטטיסטית והיא מסבירה היטב מדוע הפגיעה הראשונית בחולי אלצהיימר היא בזיכרון. ככל שמיוצר פחות אצטילכולין, הפגיעה ואובדן הזיכרון בחולי האלצהיימר הם חמורים יותר.